Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz i samtaler hos president Reuven Rivlin i september 2019. (Foto: Haim Zach/GPO)

Netanyahu fortsetter som statsminister

Etter 16 måneder med politisk usikkerhet går det mot samlingsregjering i Israel.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Nesten halvannet år med politisk kaos og usikkerhet i Israel ser ut til å være over. Leder av Blue and White, Benny Gantz, skal angivelig ha inngått avtale med Benjamin Netanyahu om en samlingsregjering. Ifølge israelsk media innebærer avtalen at Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister fram til september 2021. Etter det vil Benny Gantz overta som landets leder.

Fram til han overtar som statsminister vil Gantz være utenriksminister i den nye regjeringen, skriver Times of Israel. Gantz er også valgt som president i nasjonalforsamlingen Knesset fram til den nye regjeringen er på plass. Det er ikke kjent hva slags rolle Netanyahu vil ha i regjeringen etter at Gantz overtar som statsminister om 18 måneder.

Gantz har tidligere sagt at det har vært uaktuelt å sitte i en regjering med Netanyahu og gikk til valg på å erstatte ham. Men etter tre valg på ett år og en koronakrise som truer landet har Gantz valgt å inngå et kompromiss. Det har ikke falt i god jord hos alle i Blue and White. Partiets nummer to, Yair Laid, nekter å samarbeide med Netanyahu og sier han vil bryte ut av partiet og gå i opposisjon. Han tar dermed med seg deler av partiet.

Også tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon og hans fraksjon bryter ifølge rapportene ut av Blue and White som følge av denne avtalen. Dermed er det bare Gantz fraksjon av Blue and White som blir med i samlingsregjeringen. Lapid skal angivelig ha sagt til Gantz at han heller foretrekker et fjerde valg enn å se at Blue and White gjør at Netanyahu blir sittende med makten.

Samlingsregjeringen vil trolig bestå av mellom 78 og 79 representanter fra Likud, Gantzs Israel Resilience, Labor, Yamina, Shas og United Torah Judaism (men det er usikkert om Labour og Yamina blir en del av koalisjonen). Det vil bety at Lapids parti Yesh Atid, Ya’alons Telem, Avigdor Liebermans Yisrael Beytenu, Meretz og Den arabiske felleslisten blir opposisjonen. Men foreløpig er ingen detaljer offentliggjort. Også enkelte politikere fra noen av opposisjonspartiene vurderer angivelig å bli med i regjeringskoalisjonen.

Sentrum-venstre partiet Blue and White brytes opp som følge av samlingsregjeringen. Yair Lapid (t.v.) og Moshe Ya’alan går i opposisjon, mens Benny Gantz og Gabi Ashkenazi blir en del av regjeringen. Sistnevnte blir angivelig forsvarsminister.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart