Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu fortsetter som statsminister

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz i samtaler hos president Reuven Rivlin i september 2019. (Foto: Haim Zach/GPO)
Etter 16 måneder med politisk usikkerhet går det mot samlingsregjering i Israel.

Nesten halvannet år med politisk kaos og usikkerhet i Israel ser ut til å være over. Leder av Blue and White, Benny Gantz, skal angivelig ha inngått avtale med Benjamin Netanyahu om en samlingsregjering. Ifølge israelsk media innebærer avtalen at Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister fram til september 2021. Etter det vil Benny Gantz overta som landets leder.

Fram til han overtar som statsminister vil Gantz være utenriksminister i den nye regjeringen, skriver Times of Israel. Gantz er også valgt som president i nasjonalforsamlingen Knesset fram til den nye regjeringen er på plass. Det er ikke kjent hva slags rolle Netanyahu vil ha i regjeringen etter at Gantz overtar som statsminister om 18 måneder.

Gantz har tidligere sagt at det har vært uaktuelt å sitte i en regjering med Netanyahu og gikk til valg på å erstatte ham. Men etter tre valg på ett år og en koronakrise som truer landet har Gantz valgt å inngå et kompromiss. Det har ikke falt i god jord hos alle i Blue and White. Partiets nummer to, Yair Laid, nekter å samarbeide med Netanyahu og sier han vil bryte ut av partiet og gå i opposisjon. Han tar dermed med seg deler av partiet.

Også tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon og hans fraksjon bryter ifølge rapportene ut av Blue and White som følge av denne avtalen. Dermed er det bare Gantz fraksjon av Blue and White som blir med i samlingsregjeringen. Lapid skal angivelig ha sagt til Gantz at han heller foretrekker et fjerde valg enn å se at Blue and White gjør at Netanyahu blir sittende med makten.

Samlingsregjeringen vil trolig bestå av mellom 78 og 79 representanter fra Likud, Gantzs Israel Resilience, Labor, Yamina, Shas og United Torah Judaism (men det er usikkert om Labour og Yamina blir en del av koalisjonen). Det vil bety at Lapids parti Yesh Atid, Ya’alons Telem, Avigdor Liebermans Yisrael Beytenu, Meretz og Den arabiske felleslisten blir opposisjonen. Men foreløpig er ingen detaljer offentliggjort. Også enkelte politikere fra noen av opposisjonspartiene vurderer angivelig å bli med i regjeringskoalisjonen.

Sentrum-venstre partiet Blue and White brytes opp som følge av samlingsregjeringen. Yair Lapid (t.v.) og Moshe Ya’alan går i opposisjon, mens Benny Gantz og Gabi Ashkenazi blir en del av regjeringen. Sistnevnte blir angivelig forsvarsminister.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart