Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tror regjeringen går mot «skilsmisse»

Benjamin Netanyahu, Benny Gantz og andre i den israelske regjeringen på en pressekonferanse i juni 2020. (Foto: Flickr)
Blir det ikke enighet om statsbudsjett vil det gå mot nok et nyvalg.

Regjeringen er ikke velfungerende og vil gå i oppløsning. Det sier Likuds innpisker Miki Zohar. Han viser til at hans eget parti og Blue and White, de største partiene i koalisjonsregjeringen, er på kollisjonskurs i en rekke saker.

– Det er et enormt gap mellom oss og Blue and White om mange temaer på et ideologisk nivå, sier Zohar i et intervju med allmennkringkaster Kan.

Koalisjonsregjeringen i Israel ble tatt i ed 17. mai 2020, etter tre valg hvor ingen av fløyene klarte å få flertallet som trengtes for å danne regjering. Derfor besluttet de to største partiene, Blue and White og Likud, i tillegg til flere andre partier, å gå sammen om en samlingsregjering. Årsaken var at landet trengte en fungerende regjering under den pågående koronakrisen.

Men til tross for regjeringssamarbeidet har ikke de politiske spenningene og ulikhetene mellom de to partiene endret seg. Tvert imot uenigheten på flere felt bare blitt tydeligere. Etter snaut tre måneder slår regjeringen sprekker.

– Vi klarer ikke å fungere som en god koalisjon, forteller Zohar, som sammenligner forholdet med et ekteskap i ferd med å gå i oppløsning.

– Det er som et par som ønsker å skilles og at vi når som helst «innleder forhandlingene for å avslutte ekteskapet», sier Likud-politikeren til Kan.

En av de store uenighetene innad i regjeringen er om det skal vedtas et budsjett for ett år, slik Likud og Benjamin Netanyahu ønsker, eller to år, slik Blue and White og partileder Benny Gantz ønsker. Hvis ikke et budsjett blir vedtatt innen 25. august vil det automatisk bli lyst ut nyvalg i november.

De andre partene i koalisjonsregjeringen ber Likud og Blue and White om å inngå kompromisser. Ultraortodokse partier, som pleier å støtte Netanyahu, truer med å trekke støtten til Netanyahu og Likud hvis det går mot nyvalg.

– Det israelske folket vil ikke tilgi oss hvis det blir nok et valg, sier innenriksminister Aryeh Deri fra det ultraortodokse partiet Shas.

Deri var instrumental i å bringe Netanyahu og Gantz sammen i regjering.

– Jeg snakker med alle og prøver å finne ulike kompromisser. Dette er noe vi må få til. Dette er en bred regjering som vi jobbet hardt med å få på plass. Den må fortsette, sier partilederen for Shas til nettavisen Times of Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart