Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Meningsmålingen som sjokkerer Netanyahu

Naftali Bennett og Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)
Likud er i ferd med å miste sin posisjon på høyresiden av israelsk politikk.

Partiet Likud har siden 1970-tallet vært det dominerende partiet på høyresiden av israelsk politikk. Nå er denne posisjonen i ferd med å rakne. En ny oppsiktsvekkende meningsmåling viser at opposisjonspartiet Yamina nå er nesten like store som Likud på høyresiden, skriver i24 News.

Meningsmålingen viser at hvis det hadde vært valg i dag ville Likud bare fått 26 av parlamentets 120 seter. Yamina, med tidligere forsvarsminister Naftali Bennett som partileder, ville fått hele 23 seter. Det er en massiv økning fra tidligere. Ved valget for litt over sju måneder siden fikk partiet bare 6 seter.

Dermed har partiets popularitet nesten firedoblet seg på kort tid.

Statsminister Benjamin Netanyahu, som er partileder for Likud, har blitt kraftig kritisert for sin håndtering av koronapandemien og økonomien. Også partiet Blue and White, som samarbeider med Likud i regjering, har mistet mye støtte. De ville bare fått 9 seter i parlamentet hvis det var valg i dag.

Yair Lapid og partiet Yesh Atid ville ikke bli med i regjeringen. Det får de betalt for i meningsmålinger. (Foto: Ralph Alswang)

Mange av deres tidligere velgere har gått over til opposisjonspartiet Yesh Atid i sentrum. Meningsmålingen viser at de ville fått 18 seter. Den arabiske felleslisten ville fått 15 seter, det samme som de fikk ved valget 2. mars i år.

Det ultraortodokse partiet Shas får 8 seter på meningsmålingen. Det samme får det sekulære høyrepartiet Yisrael Beiteinu. Det ultraortodokse partiet Unified Torah Judaism ville fått 7 seter hvis det var valg i dag.

Det venstreorienterte partiet Meretz får 5 seter på meningsmålingen, mens det tidligere så mektige Arbeiderpartiet ikke ville passert sperregrensen.

Det betyr at høyresiden, med støtte fra de ultraortodokse partiene, ville hatt en majoritet på 65 seter i Knesset, mot 55 seter til de sentrum-venstreorienterte.

Foreløpig er det ingen planer om nyvalg i Israel med det første, men dagens regjeringskoalisjon er skjør og det er enda ikke vedtatt et statsbudsjett. Spørreundersøkelsen viser også at hele 49% av israelerne er misfornøyd med dagens regjering.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart