Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Full splittelse blant arabiske partier

Medlemmer av Den arabiske felleslisten tar en selfie i det israelske parlamentet Knesset den 6. juli 2021. (Foto: Flash90)
En splittelse blant de arabiske partiene i Israel kan gjøre Benjamin Netanyahu til statsminister igjen.

Den arabiske felleslisten, som er en allianse av tre arabiske partier i Israel, kunngjorde sent torsdag 15. september at de ikke vil stille en felles liste til det kommende parlamentsvalget i november. I stedet vil de gå inn i valget som to separate fraksjoner, skriver Times of Israel.

Splittelsen, som kommer bare tre dager etter at de opprinnelig ble enige om å stille felles liste, kan endre den politiske balansen i Israel. Det kan føre til at arabisk representasjon i parlamentet blir betydelig utvannet etter valget i november.

Skilsmissen gjør at de tre partiene må dele stemmene fra en relativt liten gruppe med arabiske velgere. Før splittelsen lå Felleslisten an til å få seks seter i parlamentet. Nå vil flere av partiene slite med å komme over sperregrensen på 3,25 prosent. Kommer man over sperregrensen får man fire seter i parlamentet, men havner man under får man null.

Tidligere har også det arabiske partiet Ra’am brutt ut av Felleslisten.

Israelsk politikk er ikke lenger delt opp i en venstreside og en høyreside, men i større grad i en blokk som støtter Benjamin Netanyahu og en blokk som er imot Netanyahu. Splittelsen blant de arabiske partiene kan få en stor innvirkning på den politiske arenaen, ved at mange stemmer til anti-Netanyahu blokka nå kan gå til spille.

Når et parti ikke kommer over sperregrensen, så endres hele kabalen av de 120 setene i parlamentet som er på valg. Israelsk politikk har i flere år stått i vranglås, ved at ingen av blokkene har klart å få det nødvendige flertallet på 61 seter eller mer. Splittelsen av Felleslisten betyr at flere seter nå er i spill, som kan gi Netanyahu-blokka det nødvendige flertallet.

Yair Lapid, dagens sittende statsminister fra sentrumspartiet Yesh Atid, har også forsøkt å få partiene Arbeiderpartiet og Meretz på venstresiden til å stille felles liste, uten å lykkes. Begge partiene kjemper om å komme over sperregrensen. Havner de under er det krise for Lapid.

På motsatt side av politikken har Netanyahu klart å samle alle partiene som støtter ham i felles lister. Selv små ekstremistiske partier ytterst på høyresiden har han klart å få inn i allianser. Hver for seg ville de slitt med å komme over sperregrensen, men nå som de har slått seg sammen vil ikke stemmene disse partiene får gå til spille.

Det kan bli helt avgjørende for hvem som blir statsminister etter valget.

Splittelsen blant arabiske partier kan få stor betydning for om det blir Yair Lapid (t.v) eller Benjamin Netanyahu som blir statsminister i Israel etter valget i november. (Foto: Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart