Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Regjeringsforhandlinger i stampe

Benjamin Netanyahu. (Foto: Flash90)
Benjamin Netanyahu håpte han raskt skulle klare å stable en regjeringskoalisjon på beina. Det har vist seg å ikke være så enkelt.

Mange hadde trodd at Benjamin Netanyahu raskt ville gjøre comeback som statsminister etter valgseieren 1. november. Men forhandlingene om ny regjering har ikke gått så smidig som mange hadde forventet.

Det har ført til en del frustrasjon hos Netanyahus parti Likud, som hadde håpet å få på plass en ny regjering kort tid etter valgseieren.

En av hovedårsakene til at en ny regjering foreløpig ikke er på plass er at den omstridte politikeren Bezalel Smotrich fra det ytterliggående høyrepartiet Religious Zionism krever å bli finansminister eller forsvarsminister i en ny koalisjonen, skriver Times of Israel.

Likud, som er den potensielle koalisjonens desidert største parti, ønsker å beholde begge disse viktige posisjonene selv. Ifølge israelske medier er Netanyahu personlig motstander av å gjøre Smotrich til forsvarsminister på grunn av hans manglende militære erfaring, hans omstridte planer og stor internasjonal motstand mot en slik utnevnelse.

Netanyahu vil angivelig at hans partikollega og tidligere militærtopp Yoav Gallant blir ny forsvarsminister. At Smotrich insisterer på å lede forsvarsdepartementet har irritert mange i Likud, som ser på dette som hovedårsaken til at en ny regjeringskoalisjon enda ikke er på plass.

Heller ikke i Smotrichs egne rekker er det idyllisk. Ved valget stilte partiene Religious Zionism, Otzma Yehudit og anti-LHBT-partiet Noam under en felles allianse, Religiøs sionisme. Denne er nå splittet opp i tre fraksjoner igjen, hvor Religious Zionism har fått 7 seter, Otzma Yehudit 6 seter og Noam ett sete.

Denne splittelsen har gjort at Smotrichs ikke lenger har like gode kort på hånda når han prøver å forhandle om posisjoner med Netanyahu.

Bezalel Smotrich skaper hodebry for Benjamin Netanyahu med sine krav. (Foto: Flash90)

Regjeringsforhandlingene har også blitt mer komplisert av at Religious Zionism angivelig krever at Netanyahu forplikter seg til å annektere deler av Vestbredden som en del av koalisjonsavtalen. En annekteringen vil føre til store gnisninger med palestinerne og vil føre til massiv kritikk fra det internasjonale samfunnet, inkludert USA.

Det vil også komplisere Netanyahus uttalte mål om å utvide Abraham-avtalene og normalisere forholdet til flere store arabiske land.

Også omstridte Itamar Ben-Gvir fra Otzma Yehudit har truet med å trekke seg fra koalisjonen om han ikke får gjennomslag for sine krav.

Men også blant de andre alliansepartnerne til Likud, de ultraortodokse partiene, stilles det krav som foreløpig ikke er blitt møtt. Leder av partiet Shas, Aryeh Deri, vil heller ikke gi etter i kravet om å bli finansminister. Det er også uklart om Deri i det hele tatt kan bli minister, på grunn av tidligere domfellelser for økonomiske lovbrudd.

Netanyahu, som har støtte fra 64 av 120 politikere i parlamentet, fikk søndag 13. november det offisielle mandatet til å danne en regjering i Israel. Fra og med da fikk han 28 dager på seg til å få på plass en flertallskoalisjon. Hvis han ikke klarer å danne en koalisjon innen den tiden kan han søke om en 14 dagers forlengelse av landets president.

OPPDATERT: Mandag kveld kom nyheten om at Smotrich trolig vil lede finansdepartementet etter et kompromiss med Likud. Dermed har han gitt opp kravet om å bli forsvarsminister. Samtidig vil Likud opprette et nytt «superdepartement» av innenriksdepartementet og transportdepartementet som skal ledes av Deri, for at han skal gi fra seg finansdepartementet. Dermed kan noen av de største flokene i regjeringsforhandlingene være løst.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart