Israels president Isaac Herzog. (Foto: Knesset)

Herzog: – Et kompromiss er nærmere enn noen gang

Israels president Isaac Herzog sier en kompromissløsning om rettsreformen er nær.

De siste par månedene har det vært opphetet debatt i Israel omkring regjeringens forslag til rettsreform. Det har også vært store demonstrasjoner i gatene. Høyresiden i Israel mener høyesterett allerede på 1990-tallet tok til seg alt for stor makt, og ønsker nå å rulle flere av disse endringene tilbake. Venstresiden frykter noen av regjeringens endringsforslag vil gi et knapt regjeringsflertall for stor makt, og frykter at det blant annet vil svekke rettighetene til minoriteter.

President Isaac Herzog har for noen uker siden tatt initiativ til en kompromissløsning, og mandag 6. mars sier han at en forhandlingsløsning er nærmere enn noen gang.

– Det er enighet bak kulissene om de fleste ting, og det gir fornuftige løsninger, sa Herzog i et møte med hundre israelske ordførere og lokale ledere.

– Rammeverket jeg legger sikrer en sunn balanse mellom myndighetene, og sikrer demokrati og menneskerettigheter over alt, sier Herzog.

Evelyn Gordon er en høyreorientert politisk kommentator som har tatt til orde for juridisk reform i flere tiår. I en ny dyptpløyende artikkel publisert av Mosaic Magazine 6. mars forklarer hun hva som skjedde på 1990-tallet og hvilke endringer høyresiden nå foreslår. Samtidig tar hun til orde for å samle bredest mulig støtte om reformtiltakene.

– Dersom endringene blir kalibrert skikkelig, vil dette langt fra undergrave Israels demokrati, reformen vil styrke demokratiet. Dersom man tar bort høyesterett fra spørsmål om politikk og verdier, vil man tvinge begge sider i det politiske landskapet til å utkjempe disse kampene i offentligheten, hvor de hører hjemme. Å gjøre høyesterett mer ideologisk mangfoldig vil sannsynligvis få venstresiden til å dele høyresidens skepsis til juridisk makt, akkurat som det nå skjer i USA. Det vil bli mye mer sunt enn den nåværende situasjonen, hvor slik skepsis bare er samlet på én side av det politiske spektrum. Dersom halvparten av landet føler at deres verdier, overbevisninger, bekymringer og politikk blir systematisk avvist av en ikke-folkevalgt høyesterett samme hvor mange valg de vinner, kan denne halvparten til slutt gi opp selve demokratiet. Og det er en uholdbar situasjon for et land som ønsker å forbli demokratisk, konluderer Gordon.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart