Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Diagnose av schizofreni

Forskere ved Weizmann-instituttet i Israel har funnet fram til en nokså enkel blodprøve som kan brukes til å finne ut om en pasient har schizofreni. Etter hvert vil metoden forhåpentligvis føre til bedre behandlingsmetoder også.

Blodprøven har foreløpig vist sin pålitelighet i undersøkelser av 15 pasienter. Den er lagt fram i et prestisjetungt, amerikansk blad.

Ca. en prosent av befolkningen er berørt av schizofreni. Sykdommen blir kjennetegnet av forstyrrelsen i de følelsesmessige funksjonene, virkelighetsoppfatning og tankeprosesser. Blant symptomene er hallusinasjoner, vrangforestillinger og en følelse av tankeoverføringer begge veier mellom pasienten og andre mennesker.

Men mange av disse symptomene kan forekomme ved andre sykdommer også. Derfor har man gjerne ventet i minst seks måneder før man stilte diagnosen. Den nye metoden vil, når den etter noen år er ferdig utviklet og klar for det vanlige markedet, forhåpentligvis gjøre det mulig å stille en rask diagnose og komme i gang med behandling.

Metoden tar utgangspunkt i at dopamin-reseptorer finnes på overflaten av hvite blodlegemer. Antallet øker med schizofreni. Men det er vanskelig å identifisere dette. Derfor leter man etter «meldingsmolekyler» som hører til prosessen med å danne dopamin-reseptorer. En schizofreni-pasient har gjennomsnittlig 3,6 ganger så mange slike molekyler som friske mennesker.

I tillegg til å gjøre diagnose og etter hvert behandling enklere, tjener metoden til å redusere den stigmatiseringen som ofte følger en psykisk sykdom som schizofreni. Den understreker nemlig den biologiske komponenten i sykdommen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart