Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vannkrise

Liten økning i Genesaret
I Israel er det lite eller ingenting regn i sommerhalvåret. Det regnet som kommer, kommer i vintermånedene. Situasjonen på vannfronten er nå katastrofal. Det er nesten ikke reserver. Og dersom man pumper for mye, blir det varig skade på vannkvaliteten, bl. a. fordi sjøvann vil trenge inn i grunnvannet. Det har derfor vært håp om at det skulle bli uvanlig mye regn i år.

Men i slutten av januar, når dette blir skrevet, ser det ikke lovende ut. Israels viktigste vannreservoar, Genesaret-sjøen, har bare fått omtrent en firedel av tilsiget i et normalår: 19 millioner kubikkmeter mot normalt 80 kubikkmeter. Siden vinteren begynte har vannflaten bare steget med 28 cm. Det ligger ennå 48 cm under det som til nylig var «den røde linjen» på 213 m under havflaten.

Vann fra Tyrkia
Mange mener at det viktigste nå er å komme raskt i gang med å bygge avsaltingsanlegg. Og det er inngått en avtale med Tyrkia om å kjøpe 50 mill kubikkmeter vann i året i fem år derfra. Det er ennå ikke klart hvordan vannet skal fraktes. Men det ser ut til at transport med skip er det mest aktuelle. (Det har også vært snakk om å pumpe vannet inn i store ballonger og taue dem.)

Det er ennå ikke enighet om prisen. Tyrkia forlanger over 2 kr pr. kubikkmeter, mens Israel tenker seg ca. 1,50 kr pr. kubikkmeter. Dermed ville prisen, inkludert transport, bli omtrent det samme som ved avsalting: Ca. 6 kr pr. kubikkmeter.

Det israelske vannbehovet er på ca. to milliarder kubikkmeter i året. Importen fra Tyrkia vil derfor dekke bare ca. 5 % av behovet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart