Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Det israelske flagget

Israel. (Foto: momo, flickr)
Flagget ble "født" i Basel i Sveits i 1897, under Den første zionistkongressen. Det var David Wolfsohn som fikk inspirasjonen. Han mente at jødene allerede hadde et flagg. Det var hvitt og blått. Det er tallit, som den troende jøden svøper seg inn i når han ber. Det er altså utgangspunktet for det israelske flagget.

Theodor Herzl var et barn av det nasjonalistiske 1800-tallet, og forstod hvor viktig flagget var. Han valgte Wolfsohns enkle utkast foran andre, mer utsmykkede flagg.

Stripene kommer altså fra bønnesjalet og den hvite bakgrunnen symboliserer renhet. Davidsstjernen har en mer gåtefull historie. Navnet skriver seg fra en legende som sier at David hadde stjernen på skjoldet sitt. Men det er ikke et spesielt jødisk symbol.

Allerede på 1200-tallet brukte jødene davidsstjernen som symbol i Praha, hvor de fikk lov til å ha et flagg. Det ble populært å bruke davidsstjernen som symbol i bøker og på jødiske gravsteiner. På 1800-tallet var det kjent av både jøder og ikke-jøder som et jødisk symbol. Nazistene brukte det på jødenes gule armbind.

Da David Ben-Gurion leste Israels uavhengighetserklæring i 1948, stod flagget ved siden av ham, selv om loven som gjorde offisielt til Israels flagg ikke ble vedtatt før seks måneder etter.
Ikke alle har godtatt at Israel er kommet for å bli. Men før uavhengighetsdagen blir tre kvart million små plastflagg til 10 kr stykket solgt i Israel. De blir festet til bilvinduene.

Men mer enn de fleste andre lands flagg, følger det også med i tragedier. Kisten falne soldater blir begravet i, er innhyllet i flagget.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart