Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tilbakeblikk på år 5763

Tross krigen som palestinerne har bestemt skal fortsette, er det ikke bare vondt å si om dette året. De tre største positive begivenhetene, sett fra Ben-Davids synspunkt, er:

Innenriks


Calev Ben-David er fast reporter og kommentator i Jerusalem Post. 30. september i år hadde han en artikkel med utgangspunkt i de store helligdagene i jødedommen, særlig det jødiske nyttåret, som i år begynte om kvelden 26. september. Han tok et tilbakeblikk på det jødiske året som nå var tilbakelagt, året 5763.

a) Saddam Hussein er fjernet fra makten i Irak. Selv om vi ennå ikke vet hvordan utviklingen blir videre i dette landet, er det i hvert fall en mulighet for at det kan bli en forandring i retning av ekte demokrati i den arabiske verden. Uansett er en trussel mot Israel borte.

b) At det sekulære Shinui-partiet gjorde det så godt i valget, og kom sterkt inn i regjeringen, anser Ben-David for en positiv utvikling. Det skyldes ikke hat mot religionen, men behovet for et ekte sentrumsparti. Det er et middelklasseparti og står for en sunn økonomisk politikk, mot den urealistiske tilnærmingen til fred og sikkerhet som venstre- og høyresiden på hver sin måte ofte har stått for.

c) At Shinui er kommet inn i regjeringen, er nok en forutsetning for at sikkerhetsgjerdet ble påskyndet. Det vil bli bygd ikke så veldig langt fra «den grønne linjen» (det er fargen på israelske kart på våpenhvilelinjen fra før 1967), skriver Ben-David. (Siden er det bestemt at det noen steder skal gå lenger øst enn først forutsatt.)
Allerede nå merkes det noen steder, som i byene Hadera og Afula i Israel, at det er blitt vanskeligere for selvmordsbombere å nå fram. Gjerdet vil tillate forsvaret å konsentrere sine ressurser om israelske innbyggere som ikke er beskyttet av gjerdet, blant annet bosettere.

Skulle utviklingen siden gjøre det ønskelig, kan traseen for gjerdet justeres. Det er ikke noen grense. Blant de andre store fordelene er at palestinerne vil møte massive «fakta på bakken». Det vil utfordre dem til å leve opp sin retorikk om en «tostats-løsning». Kanskje de nå endelig vil begynne å bygge opp sitt eget samfunn med noe av den samme iveren de hittil har reservert for å ødelegge det israelske?
Det er fremdeles mye å frykte for i Israel. Men det er altså også trender som gir et visst håp for året 5764.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart