Slutt på Uzi

Da den første krigen mellom arabere og jøder brøt ut i 1947-48, var jødene i Israel i en desperat situasjon. De hadde svært lite våpen. Uzi Gal var den gang 15 år. Han hadde da allerede laget en bue som kunne skyte piler automatisk. Senere laget han hemmelige våpen for den jødiske undergrunnshæren i et verksted. Nå ble han bedt om å utvikle en maskinpistol for Israels hær.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Hans våpen, Uzi, ble for alvor tatt i bruk fra 1954, og den var et viktig våpen under Sinai-felttoget i 1956. Det er flere modeller av våpenet, med langt og kort løp og av ulik størrelse. Det er blitt det kanskje mest berømte våpenet fra Israel, brukt i mange sammenhenger, og med meget høy status.

Israels militærindustri har laget over 1,5 millioner Uzi-er. Det vil fortsatt bli laget, men fra januar 2004 skal våpenet ikke lenger brukes av den israelske hæren. – Våpenet er kopiert og laget av mange andre også, og brukes fremdeles av USAs hemmelige tjenester, ulike kriminelle gjenger og mange andre.

Den store fordelen med Uzi er at den virker nesten uansett, den tåler å bli utsatt for både vann og søle. Den er enkelt konstruert, lett å bruke og lett i vekt. Men ellers er det ikke noe spesielt godt våpen. Uzi har lett for å gå av i utide når den blir utsatt for trykk. Den kortløpete versjonen er bare treffsikker på ca. 50 meters avstand. Den egner seg derfor best til kamp i tettbygde strøk.

Israel tok Uzi ut av sine feltavdelinger allerede tidlig på 1980-tallet, og erstattet den med ulike versjoner av den amerikanske M-16, som kan treffe et mål på 900 meters avstand. Men Uzi ble fortsatt brukt i noen eliteavdelinger og hos soldater som bar tungt utstyr og trengte et lett våpen til å forsvare seg med. Men nå er det endelig slutt. Ingen israelske soldater skal bruke det mer.

Israel har nå utviklet et nytt feltgevær, Tavor. Det finnes i tre versjoner: Vanlig gevær, skarpskytter-modell og en kortløpet versjon til bykrig. Men dette våpenet kan utstyres med elektronikk.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart