Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Slutt på Uzi

Da den første krigen mellom arabere og jøder brøt ut i 1947-48, var jødene i Israel i en desperat situasjon. De hadde svært lite våpen. Uzi Gal var den gang 15 år. Han hadde da allerede laget en bue som kunne skyte piler automatisk. Senere laget han hemmelige våpen for den jødiske undergrunnshæren i et verksted. Nå ble han bedt om å utvikle en maskinpistol for Israels hær.

Hans våpen, Uzi, ble for alvor tatt i bruk fra 1954, og den var et viktig våpen under Sinai-felttoget i 1956. Det er flere modeller av våpenet, med langt og kort løp og av ulik størrelse. Det er blitt det kanskje mest berømte våpenet fra Israel, brukt i mange sammenhenger, og med meget høy status.

Israels militærindustri har laget over 1,5 millioner Uzi-er. Det vil fortsatt bli laget, men fra januar 2004 skal våpenet ikke lenger brukes av den israelske hæren. – Våpenet er kopiert og laget av mange andre også, og brukes fremdeles av USAs hemmelige tjenester, ulike kriminelle gjenger og mange andre.

Den store fordelen med Uzi er at den virker nesten uansett, den tåler å bli utsatt for både vann og søle. Den er enkelt konstruert, lett å bruke og lett i vekt. Men ellers er det ikke noe spesielt godt våpen. Uzi har lett for å gå av i utide når den blir utsatt for trykk. Den kortløpete versjonen er bare treffsikker på ca. 50 meters avstand. Den egner seg derfor best til kamp i tettbygde strøk.

Israel tok Uzi ut av sine feltavdelinger allerede tidlig på 1980-tallet, og erstattet den med ulike versjoner av den amerikanske M-16, som kan treffe et mål på 900 meters avstand. Men Uzi ble fortsatt brukt i noen eliteavdelinger og hos soldater som bar tungt utstyr og trengte et lett våpen til å forsvare seg med. Men nå er det endelig slutt. Ingen israelske soldater skal bruke det mer.

Israel har nå utviklet et nytt feltgevær, Tavor. Det finnes i tre versjoner: Vanlig gevær, skarpskytter-modell og en kortløpet versjon til bykrig. Men dette våpenet kan utstyres med elektronikk.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart