Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Nytt venstreparti

Et nytt parti er opprettet i Israel. Det er en sammenslutning av et parti (Meretz), en bevegelse (Shahar) og noen mindre grupperinger på venstresiden.

Meretz har mange likheter med vårt norske SV: Sosialistisk bakgrunn, i stor grad høyt utdannede mennesker, overveiende sekulært, mange kvinner osv. Og for Israels vedkommende: Stor overvekt av europeiske jøder, få orientalske. Partiet har sittet i regjeringer ledet av Arbeiderpartiet.
Shahar betyr «morgengry» på hebraisk. Samtidig er ordet et akronym for fred, utdanning og velferd.
Den ble opprettet av Yossi Beilin i juni 2002.

Beilin meldte seg ut av Arbeiderpartiet etter at medlemmene i primærvalget ikke gav ham en realistisk plassering på partiets liste. Ifølge sitt nettsted har Shahar som mål å forene «fredsleiren» i Israel. Det er nok da underforstått at det skal være under ledelse av Yossi Beilin.

Det nye partiet heter Yahad. Det betyr «sammen», men bokstavene står for demokratisk, sosialt Israel på hebraisk. Partiet er klart zionistisk, det vil si at det går inn for en stat med jødisk flertall. Men partiet vil gå langt i innrømmelser som kan forenes med dette målet.

Hvem skal bli leder?
Etter siste valg trakk Yossi Sarid seg som leder for Meretz, og Ran Cohen ble valgt i stedet. Det er nå en strid i det nye partiet mellom Cohen og Beilin om hvem som skal bli lederen. 12. januar meldte den israelske avisen Ha’aretz at Beilin vil trekke seg dersom meningsmålinger viser at Cohen kan skaffe flere stemmer enn Beilin til partiet.

Cohens folk sier at Beilin har et image som overklassemann med liten tillit i sosiale saker. Og støtte til de svake i samfunnet er en viktig del av partiets profil, og svake grupper blir trolig blant de viktigste velgerne for partiet. Der kan Beilin virke mot sin hensikt, selv blant folk som er glade for hans diplomatiske aktivitet.

Det gjenstår å se hvem som blir valgt til leder og på hvilken måte.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart