Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lavere handelsunderskudd

Helt fra begynnelsen av sin historie har Israel importert mer enn det har eksportert.

Det har mange grunner. En viktig grunn er de store militære behovene Israel har hatt og har.

At importen er større enn eksporten, betyr at gjelden til utlandet øker. For en del år siden var utenlandsgjelden en kilde til stor bekymring i Israel. Siden ble det beroliget med at det ikke er farlig å låne dersom pengene går til lønnsomme prosjekter. Men hele 31 % av Israels statsbudsjett går nå med til å betale renter og gjeld. Statens gjeld er på 103 % av brutto nasjonalprodukt, mens gjennomsnittet i OECD er på 75 %. Dersom statens gjeld fordeles på alle innbyggerne, skylder hver israeler (i alle aldre) gjennomsnittlig omkring 125.000 kroner.

Intifadaen
Siden den andre intifadaen startet i september 2000, har Israel vært i økonomisk krise. En hovedgrunn er at det nesten ikke kom turister fra utlandet lenger. En annen grunn er at Israel, som er et av hovedlandene i verden innen høyteknologi, er sterkere rammet enn de fleste av den verdensomspennende krisen innen IT-bransjen.

Tendenser til oppsving
Men nå kommer det stadig flere tegn på et lite oppsving i økonomien er på gang. Blant dem er en nedgang i underskuddet på handelsbalanse med utlandet. Det betyr ikke at nå er dette tilfredsstillende. Til tross for reduksjonen var underskuddet på hele 44 milliarder kroner. Men det har altså vært enda verre tidligere – dette var det laveste underskuddet siden 1991. Samlet import var på 248 milliarder kroner og eksporten på 204 milliarder.

I 2003 økte eksporten med 8,1 %. Importen steg med 3,5 %.
Av eksporten kom 69 % fra industrien. Denne eksporten økte med 5,7 %, men økningen på slutten av året var større. På årsbasis sank vedien av høyteknologi-eksport (ulike dataprodukter), men det var vekst de siste månedene. Fremdeles utgjør dette 46 % av industri-eksporten, 32 % av den totale eksporten.
Jordbrukseksporten økte med 14 %, til 5,2 milliarder kroner.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart