Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Minnesmerke for etiopiske jøder

Jødene i Etiopia ble kalt falasha, som betyr fremmede. Det er det jødene har vært i de fleste land, både i Europa, arabiske land og andre deler av verden, uansett hvor lenge de har bodd der.
De etiopiske jødene opplever det nye monumentet som et utslag av respekt fra det israelske samfunnets side. De har ikke alltid opplevd så mye av det.

I november 1984-januar 1985 fikk etiopiske jøder lov til å utvandre fra Etiopia gjennom Sudan. Det var en hemmelig operasjon, som sprakk da noen var for løsmunnet. Som et arabisk land kunne Sudan ikke være bekjent av å la jøder reise gjennom landet til Israel.

I alt 8.000 jøder lyktes å komme til Israel. De gikk til fots gjennom ørkner og ødemarker i Etiopia og Sudan. Ikke mindre enn 4.000 døde underveis. Israelske militærfly stod for transporten.

Det var helst yngre mennesker som greide turen. Nesten alle etterlot seg nære slektninger i Etiopia. Så gleden var stor i mai 1991 da 14.000 jøder ble fraktet fra Etiopia til Israel i løpet av en helg. Israels flyselskap, El Al, flyr ikke på sabbaten (lørdag). Derfor kunne hele flåten, foruten en del militære fly, settes inn i stor, hemmelig operasjonen. Jødene ble brakt ut under en pause i borgerkrigen som herjet Etiopia.

Minnesmerke
Siden 1985 har jødene fra Etiopia arbeidet for å få et verdig minnesmerke over dem som omkom på veien. Men hittil har det bare vært et midlertidig minnesmerke i en kibbutz.

Nå har innvandringsministeren,Tzipi Livni fra Likud, fått gjennom at det skal reises et skikkelig minnesmerke over de omkomne på Herzl-fjellet i Jerusalem. Der er mange av de mest kjente israelerne begravet. Livni sa i Knesset at etiopiernes heltemodige reise legemliggjorde forbindelsen mellom Israels folk og Israels land.
De etiopiske jødene opplever det nye monumentet som et utslag av respekt fra det israelske samfunnets side. De har ikke alltid opplevd så mye av det.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart