Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kriminelt Likud?

Limor Livnat er utdanningsminister og en av de fremste lederne i Likud-partiet, statsminister Ariel Sharons parti. Ikke få ser på henne som en mulig statsminister i fremtiden.

I januar stilte hun seg i spissen for en kampanje for å bevare Likuds mentale helse. Hun bad det tause flertallet i Likud, de som ikke deltar i møter i sentralkomiteen, om å stå sammen om å forsvare Likud, demokratiet og et styre etter loven. Limor Livnat advarte mot «en liten gruppe med økonomiske interesser, også kriminelle interesser, som forsøker å ta over regjeringspartiet».

Historie
Beskjedenhet i personlig økonomi og stor grad av likhet i inntekter var fra begynnelsen ett av varemerkene i det israelske samfunnet. Det forandret seg etter hvert. I årene etter oktoberkrigen i 1973 var det en rekke skandaler av ulike slag, med ulike former for korrupsjon, som kanskje var hovedårsaken til at Likud under sin leder Menahem Begin vant valget i 1977.

De to første statsministrene fra Likud, Menahem Begin og Yitzak Shamir, levde meget enkelt og beskjedent. Selv deres bitreste motstandere respekterte dem som ærlige menn, og ingen mistenkte dem for å ta en shekel som ikke tilhørte dem.

Men den neste statsministeren fra Likud, Benjamin Netanyahu, var kjent for sine dyre vaner. Sharon har en stor gård. Ikke noe galt i det i og for seg, men rundt ham og familien er det en rekke noe tvilsomme venner. Men mange i Israel tror at Sharon, og høyresiden for øvrig, først og fremst er forfulgt av et venstreorientert rettsvesen og presse.

I 1980 ble minister for religiøse saker, Aharon Abuhatzera, dømt for å ha tatt penger som skulle gå til trengende. Han tilhørte det nasjonalreligiøse partiet, som i dag får få eller ingen anklager mot seg for økonomiske uregelmessigheter. I året 2000 ble lederen av Shas-partiet, Aryeh Deri, dømt for korrupsjon. Men store deler av den israelske befolkningen er overbevist om at han var uskyldig.
Samme år ble presidenten, Ezer Weizman, tvunget til å gå av fordi det ble avslørt at han hadde fått fast lønn fra en utenlandsk millionær mens han satt i regjeringen på 1980-tallet. Men det ble ingen kriminalsak mot ham.
Artikkelen Rettsvesenet slår mot høyre tar for seg det mange israelere – trolig de fleste – oppfatter som en klar politisering av det israelske rettsvesenet.

Mafia
Tilbake til dagens situasjon: Det er kjent at flere innflytelsesrike medlemmer av Likud og dets regjeringspartnere har gode kontakter i det kriminelle miljøet, ikke minst i den russiske mafiaen. Særlig har Avigdor Lieberman vært i søkelyset. Han ledet et parti som heter Yisrael Beitenu som nå er en del av Nasjonal Union, partiet på ytre høyre.

I forbindelse med valget var det mye omtale av et par av Likud-representantene i Knesset. Det ble påstått at den eneste kvalifikasjonen de hadde, var å ha mye svarte penger i ryggen, og at de var plassert der av kriminelle miljøer for å påvirke «rammebetingelsene» for mafiaen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart