Irineos godkjent

I januar anerkjente Israel den gresk-ortodokse patriarken Irineos I. Ifølge direktøren i Ecumenical Research Fraternity, Petra Heldt, har den gresk-ortodokse kirken vært "den ledende kirken i Jerusalem" siden år 451. Nå representerer den alle kristne i Israel blant annet ved et årlig møte mellom Israels president og patriarken.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Vanligvis har en regjering ingenting med hvem som leder et fritt trossamfunn. Men den gresk-ortodokse kirken har selv i sine eldgamle statutter at patriarken skal være godtatt av den regjeringen som styrer Jerusalem.

I tre år har Israel holdt anerkjennelsen tilbake. Grunnen er de holdningene Irineos har til Israel. Han skal blant annet ha skrevet antisemittiske brev i 2001. I et brev til Arafat skal han ha sagt at jødene «korsfester» palestinerne. Ireneos har sagt at brevet var en forfalskning, men en politiundersøkelse skal ha vist at det er ekte. Likevel har Israel altså valgt å bøye seg for press fra USA og Hellas i saken. – Selv benekter Ireneos altså at han er fiendtlig mot Israel.

Den gresk-ortodokse kirken er den største jordeieren i Israel etter Jødisk nasjonalfond. Blant mye annet er både Knesset, presidentboligen og statsministerboligen bygd på jord som blir leiet av denne kirken. Med sin anti-israelske holdning kan Ireneos skape vansker når leieforhold skal fornyes, frykter noen i Israel.

At Irineos ikke har vært anerkjent av Israel, kan ha styrket stillingen til åpent anti-israelske krefter i den ortodokse kirken. Det dreier seg om israelske arabiske geistlige. De hevder at Irineos vil svekke stillingen til de arabiske kristne ved å trekke inn ortodokse innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen og gi dem en mye større rolle. Se artiklene Den gresk-ortodokse kirken og Krise i den ortodokse kirken.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart