Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Militær eksport

Israels forsvarsindustri står for 10 % av verdensmarkedet for "sikkerhetsrelatert utstyr". I fjor eksporterte Israel slikt utstyr for 22 milliarder kroner. Dette året håper man å nå opp i 30 milliarder. Mengden har økt jevnt siden begynnelsen av 1990-tallet.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det er planer for særlig å satse på Arrow og Merkava. Arrow er et forsvarssystem for raketter, i form av anti-rakett-raketter. Når en fiendtlig rakett nærmer seg Israel, blir en rakett skutt ut i Arrow-systemet. Den eksploderer så nær den angripende raketten at den blir ødelagt og uskadeliggjort. Arrow er det første og hittil eneste rakettforsvars-systemet i sitt slag som er operativt. (Det amerikanske Patriot-systemet er mer nærforsvar.) Mange land er interessert i å kjøpe systemet. Riktignok har USA veto-rett for salget, i og med amerikanske penger har vært med på å finansiere utviklingen av våpenet. Men for en del lands vedkommende er det greit for USA. Etter hvert som stadig flere land får stadig bedre raketter og etter hvert massedrapsvåpen, øker behovet for et slikt system sterkt.

Merkava er den israelske stridsvognen, av mange regnet som verdens beste. Særlig er den god på pansring, mange typer panservernvåpen biter ikke på tanken.

Men den store kontrakten akkurat nå er tre Phalcon-fly som er solgt til India. Phalcon er et etterretningsfly. I tillegg til å skaffe opplysning ved hjelp av avanserte radarer og avlyttingsutstyr om det som skjer ved fronten, kan det også hjelpe til med å lede kampene og gi ordrer som tar hensyn til hele situasjonen. De tre flyene koster ca. 8 milliarder kroner. Pakistan har protestert mot flyene, og mener at de forstyrrer den strategiske balansen i området. India er Israels største kunde av militære systemer.

Kilde: En artikkel i Ha’aretz av Gideon Alon 10. mars 2004.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart