Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Sperregrensen i Knesset opp til 2%

Ved valg til Stortinget her i Norge er hvert fylke en valgkrets. Ved valgene til Knesset i Israel er hele landet en valgkrets. De forskjellige partiene får et antall mandater som svarer til stemmetallet i prosent. Altså en tilnærmet rettferdig andel av de 120 medlemmene i Knesset.

Israels nasjonalforsamling Knesset har 120 representante.

Ved valg til Stortinget her i Norge er hvert fylke en valgkrets. Ved valgene til Knesset i Israel er hele landet en valgkrets. De forskjellige partiene får et antall mandater som svarer til stemmetallet i prosent. Altså en tilnærmet rettferdig andel av de 120 medlemmene i Knesset. Det finnes riktignok en nedre grense, en sperregrense. I vel et tiår nå har den vært på 1,5 %. Før var den så lav som 1 %, da kunne partier med bare ett mandat komme inn. Nå kan noen partier komme inn med to mandater. Nå er den nylig økt til 2 %. Med en sperregrense på 2 % vil det fremdeles være mulig å komme inn med 2 mandater, men da må man ha en del stemmer å "gå på". Valgordningen i Israel har ført til et stort antall partier, og det har igjen ført til store problemer med å sette sammen handlekraftige regjeringer. Det største partiet i regjeringen (det har vekslet mellom Likud og Arbeiderpartiet) må ha støtte av en rekke ulike partier for å få flertall i hver enkelt sak. Disse partiene har hver sine "hjertesaker" og stiller hver sine krav. Det er en nesten umulig situasjon. Økningen av sperregrensen skal forsøke å redusere på noe av de.

Det var de tre største partiene (Likud, Arbeiderpartiet og Shinui) som stod bak endringen. De ville helst ha gått opp til 2,5 %. Men NRP (det nasjonalreligiøse partiet) og Yahad (Meretz, Israels "SV") gikk imot det, og da valgte man et kompromiss. De arabiske partiene og de ultra-ortodokse (haredim) gikk imot forslaget. I disse gruppene er det små partier som lett kan komme under sperregrensen. De kalte forslaget "anti-demokratisk", selv om de fleste demokratiske land jo har en slik sperregrense. (I Norge er den på 4 %.) Flertallet svarte at det ikke er noen ulykke for demokratiet dersom valgordningen tvinger beslektede partier til å slå seg samme.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart