Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Uten lønn i månedsvis

Det er krise i kommune-økonomien i Israel. Fra tirsdag 22. september startet arbeiderorganisasjonen Histadrut en storstilt streik i protest mot manglende lønnsutbetalinger.

Det er krise i kommune-økonomien i Israel. Fra tirsdag 22. september startet arbeiderorganisasjonen Histadrut en storstilt streik i protest mot manglende lønnsutbetalinger.

Til tross for at folk møter trofast på arbeidet, har det ikke kommet lønn på lange tider. Det fortelles om familier hvor begge foreldrene har kommunale jobber. Ingen av dem har får lønn på mange måneder, kanskje over et år. 100.000 ansatte i Israel har ikke fått lønn på tre måneder eller mer.

Det dreier seg stort sett om ansatte i offentlig sektor. Noen kommuner er ganske enkelt konkurs. Det er de samme klagene fra kommune-sektoren som her i Norge, bare at alt er så mye verre i Israel. Bare 60 av 260 kommuner har balanse i budsjettet. Kommunene skyldte i 2002 vel 900 milliarder kroner. Nå skylder de nesten 4 milliarder.

De fleste kommunene dette gjelder, er arabiske, men det er også en del med jødisk flertall. I tillegg til at araberne gjennomsnittlig tjener mindre enn jødene, har de også gjennomsnittlig ekstremt store familier. Men finansdepartementet mener at noe også er kommunenes egen skyld.
Mange kommuner (ikke minst arabiske) blir kritisert for overdrevne lønninger og for nesten ikke å ta inn skatt. (Eiendomsskatt, arnonona, er en viktig kommunal inntekt.)

Uten lønn
De som går uten lønn i lang tid, overlever på to måter:

De lever på familien. Foreldre, søsken, barn og andre slektninger bidrar. De vet hva som skjer og vet at den det rammer ikke kan lastes.

Og dernest låner de. I noen tilfeller overtrekker de lønnskontoen sin, og må betale dyre gebyrer og renter. Men bankene vet også hva som skjer, og regner med at den ansatte vil få pengene sine til slutt. Det er dyrt å låne, rentene er vesentlig høyere i Israel enn her i Norge akkurat nå.
Men situasjonen er ikke bare svart. Når lønna omsider kommer, er det med renter. Nylig bestemte retten at ansatte i Lod, som ikke hadde fått lønn på et halvt år, skulle ha 25 % ekstra. I noen tilfeller har kommuner betalt hele fem ganger den opprinnelige lønnen. I slike tilfeller kan det å gå uten lønn bli en ren forretning for dem det rammer.

Innenriksminister Avraham Poraz vil nå begrense det ekstrabeløpet de ansatte får. Det har ført til sinte reaksjoner fra noen.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart