Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israelere erstatter fremmedarbeidere

Palestinernes krig har gjort at israelerne har måttet stenge av Vestbredden og Gaza slik at bare noen få tusen palestinere får arbeide i Israel. Det viser seg nemlig at så snart Israel forsøker å lempe på kravene, blir det terror-aksjoner.

Palestinernes krig har gjort at israelerne har måttet stenge av Vestbredden og Gaza slik at bare noen få tusen palestinere får arbeide i Israel. Det viser seg nemlig at så snart Israel forsøker å lempe på kravene, blir det terror-aksjoner.

På det meste arbeidet antakelig mer enn 200.000 palestinere i Israel (lovlig og ulovlig). Etter at dette antallet ble kraftig redusert, har et stort antall fremmedarbeidere fra en rekke land hatt korttidsopphold i Israel, fra noen måneder til noen få år. Dels skulle de erstatte palestinerne, dels ønsker de å arbeide i Israel uansett. De som er kommet lovlig, er stort sett kommet på korttidskontrakter, fra noen måneder til noen få år. Men så viser det seg at det som skulle være korttidsopphold, har lett for å bli lenger – lovlig og ulovlig. Blant de landene det er kommet mange fra, er Romania, Filippinene og Ghana, men det gjelder mange andre land også.

Israelere tar vaskejobber
De siste årene har 116.000 ulovlige fremmedarbeidere og deres familier forlatt Israel, mer og mindre frivillig. Omtrent 50.000 av dem har vært vaskehjelper, mange i private hjem. Lønnen har ofte vært lav etter israelske forhold, men nok til at de kunne tjene seg opp gode penger til bruk i sine hjemland, hvor man ofte kan få mye mer for pengene enn i Israel og andre land med vestlig økonomi.

Samtidig har intifadaen – den palestinske volden – ført til økonomisk krise i Israel, ikke minst innen høyteknologi. Mange israelere har derfor mistet godt betalte jobber. Dette har ført til at en god del flere israelere nå ha overtatt arbeider med å vaske, i private hjem og i bedrifter. I tillegg er mange hushjelper, passer barn, går tur med hunden osv. Den vanlige lønnen for dette er 45-75 kroner i timen.

Blant israelere har slikt arbeid lav status. Mange av dem som nå driver med det, anser dette arbeidet som midlertidig. Det er noe de gjør for å leve mens de leter etter jobber som er bedre betalt og mer interessante. Og mange forteller så få som mulig hva de arbeider med.

Noen venter at nå når israelere har overtatt mye av slikt arbeid, vil lønnen stige til 75-90 kroner i timen.

Kilde: En artikkel av Yair Ettinger og Ruth Sinai i Ha’aretz 6. oktober 2004.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart