Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Farlig atomreaktor?

I Ha'aretz den 10. desember 2004 tar den faste reporteren Ze'ev Schiff opp Israels atomreaktor i Dimona i Negev (se kart).

I Ha’aretz den 10. desember 2004 tar den faste reporteren Ze’ev Schiff opp Israels atomreaktor i Dimona i Negev (se kart).

Reaktoren er etter hvert gammel, og det har vært reist påstander om at den derfor er farlig. Påstandene går ut på at siden Israel ikke har undertegnet ikke-sprednings-avtalen, er det ingen andre land som vil gi hjelp til å bevare sikkerheten etter hvert som reaktoren blir eldre og dermed rimeligvis mer slitt og utsatt for store feil. Og en ulykke i en atomreaktor kan, som kjent, være en meget farlig sak. Også Israels naboland Egypt og Jordan har gitt uttrykk for bekymring i sakens anledning.

Grunnløs bekymring
Schiff sier at disse bekymringene er grunnløse. Reaktoren har gjennomgått en serie grunnleggende fornyelser, og mer enn én gang eller to.

Generaldirektøren i den israelske atomenergikommisjonen, Gideon Frank, sier at Israel ikke trenger hjelp fra utenlandske eksperter. All nødvendig kompetanse, på alle aktuelle felter, finnes i Israel. Israelerne har strengere sikkerhetsregler enn andre land.

Men i den grad Israel ønsker samarbeid med andre på dette feltet, er heller ikke det noe problem. Israel er med i en komité av eksperter på reaktor-sikkerhet. Og Israel har samarbeid med andre land om å oppgradere reaktoren til større sikkerhet.

De store fornyelsene betyr at alderen ikke har noen særlig betydning for hvor sikker en reaktor er.

Og ellers er de strømproduserende reaktorer, som det er mange av i verden, mye farligere enn forskningsreaktorer som den i Dimona. Den har bare en temperatur på 40-50 grader Celsius, mens strømproduserende reaktorer har mye høyere trykk og temperatur, ifølge Schiff.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart