Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Likud støtter Sharon tross uenighet

Tross stormende uenigheter innad i partiet rundt spørsmålet om det skal holdes folkeavstemning om tilbaketrekningen, har statsminister Sharon massiv støtte i sitt eget parti, Likud.

Tross stormende uenigheter innad i partiet rundt spørsmålet om det skal holdes folkeavstemning om tilbaketrekningen, har statsminister Sharon massiv støtte i sitt eget parti, Likud.

Torsdag denne uken samlet Likuds sentralkomité seg i Tel Aviv, for å diskutere en eventuell folkeavstemning.

Av de 828 fremmøtte medlemmene, stemte det store flertallet for å arrangere folkeavstemning rundt spørsmålet som er i ferd med å splitte Israel som nasjon,tilbaketrekningsplanen fra Gaza-stripen. Likevel er ikke stemmegivningen gyldig, siden partiets lover krever at en tredjedel av sentralkomiteens godt og vel 3.000 medlemmer må møte opp og stemme ved slike arrangementer.

– Ikke la ekstremistene ta over
Det ble derfor en opphetet stemning da alle stemmene var talt opp, og Sharon skulle holde sin tale. Partilederen gjorde det klart at han ikke hadde til hensikt å legge noen som helst vekt på stemmeresultatene. Han begynte til og med å angripe sine motstandere i partiet og nasjonen med harde ordelag, noe som førte til at han ble avbrutt under talen ved flere anledninger, skriver Jerusalem Post.

– Som grunnlegger av dette partiet, fordømmer jeg forsøkene fra utenforstående og ekstremister på å ta over, sa statsministeren. «Jeg gav aldri etter for trusler, og det finnes ingen mulighet for at jeg skal begynne med det nå. Regjeringen og Knesset tok beslutninger mot deres meninger og de vil bli implementert,» fortsatte han.

Sharon oppfordret videre til å sikre at ikke ekstremistene får lov til å påvirke retningen til partiet og regjeringen. Han forsikret også om at han følte «smerten over bosetterne[s skjebne] enda sterkere enn mange av de menneskene som står her og skriker mot meg.»

Både utenriksminister Silvan Shalom og finansminister Benjamin Netanyahu stemte for folkeavstemning. Sistnevnte oppfordret også de av partimedlemmene som har truet med å stemme i mot budsjettet dersom ikke en folkeavstemning blir holdt, til å trekke sine trusler. Han gjorde det imidlertid klart at han «ønsker ikke en folkeavstemning mot Sharon, men en folkeavstemning for å få partienhet og for å reparere riften i nasjonen.»

Møtet i sentralkomiteen føyer seg inn i rekken av nederlag for Ariel Sharon i sitt eget parti det siste året.

77 prosent støtter Sharon
Men på tross av den høye temperaturen på møtet, som altså endte som nok et nederlag for Ariel Sharon, har han fortsatt massiv støtte som partileder i Likud, i følge en undersøkelse gjennomført av Mina Tzemach for Yediot Ahronot.

Rundt 61 prosent av de som stemmer på Likud, føler at Sharon er den best tenkelige lederen for Israel, mens hele 77 prosent sier han er deres favoritt til å være partileder. Dette resultatet kan tyde på at det er en økende holdningsforskjell i sentralkomiteen i forhold til de «vanlige» israelerne som stemmer på partiet.

Finansminister Benjamin Netanyahu blir i Israel sett på som Sharons store utfordrer både når det gjelder partilederrollen og statsministerposten. I denne undersøkelsen klarte Netanyahu imidlertid kun å oppnå sytten prosent støtte som partileder, og var med det på andre plass i undersøkelsen.

På spørsmål om hvordan Ariel Sharon har klart seg som statsminister, svarte hele 66 prosent at han har klart seg «bra» eller «veldig bra». 33 prosent av de spurte, sier deres holdning til Sharon har forbedret seg siden han kom til makten for fire år siden. 29 prosent sier inntrykket har forverret seg.

Også i henhold til den nasjonale sikkerheten og håndteringen av den, får Sharon støtte. Tross over 1.000 israelske dødsfall som følge av terrorisme de siste fire årene, sier 56 prosent at de er fornøyd med Sharon på det området.

Mange tror Sharon er korrupt
Det er likevel tydelig at korrupsjonssaken som var oppe i media i fjor sommer, rundt statsministeren og hans sønn, har satt sine spor innad i partiet. Hele 46 prosent mener Sharon-familien er korrupt.

Ironisk nok er altså støtten til statsministeren massiv innad i eget parti, tross at korrupsjonsryktet fortsatt svirrer.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart