Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Benjamin Netanyahu trekker seg som finansminister

Finansminister Benjamin Netanyahu har trukket seg fra ministerstillingen i protest mot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden.
Finansminister Benjamin Netanyahu (t.v.) har trukket seg fra statsminister Ariel Sharons regjering. (Foto: GPO)

Finansminister Benjamin Netanyahu har trukket seg fra ministerstillingen i protest mot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden.

Netanyahus pressekonferanse
Reaksjoner fra motstandere og allierte

Regjeringsmøtet
Netanyahu offentliggjorde nyheten søndag ettermiddag under et regjeringsmøte. I møtet skulle regjeringsmedlemmene godkjenne de første skrittene i tilbaketrekningsplanen.

Regjeringskilder forteller til Jerusalem Post at den tidligere finansministeren nesten ikke pratet under hele regjeringsmøtet og at han virket nervøs. Han skal ha vært helt blek i ansiktet i det han reiste seg og la ned sin stemme mot tilbaketrekningen. «Det har vært hyggelig å arbeide med dere,» sa Netanyahu og offentliggjorde sin avgang.

I det han skulle gå ut av rommet la han ned et brev på bordet. Dette har blitt sitert i sin helhet på Army Radio og inneholdt sterk kritikk av tilbaketrekningen.

– Sannhetens øyeblikk er her. Jeg er ikke villig til å samarbeide i denne prosessen, som setter landets sikkerhet i fare, skrev Netanyahu.

– Jeg forlangte at vi beholdt kontrollen over Philadelphi-ruten [langs grensen mellom Gaza og Egypt] for å ødelegge oppfatningen om at vi rømmer bort fra terrorismen. Regjeringen overser realiteten: Terroren fortsetter, Hamas vokser seg sterkere, terrorister vil smugle våpen fra Gaza til sørdelene av Vestbredden.

– Jeg vet ikke når terroren vil slå ut i full styrke. Mitt håp er at det aldri skjer. Men jeg er i dag overbevist om at tilbaketrekningen bare vil forverre terrorismen i stedet for å redusere den. Sikkerhetstjenesten forventer også økt terror. Tilbaketrekningen setter Israels sikkerhet i fare, splitter dets folk og setter 1967-grensen som standard for tilbaketrekning, sier en fortvilet Benjamin Netanyahu.

Oppsigelsen vil tre i kraft innen 48 timer etter at Netanyahu la avskjedsbrevet på bordet 16.00 lokal tid søndag.

Regjeringskilder sier at både tilbaketrekningen og den økonomiske
politikken vil fortsette uforandret av den nye situasjonen, men at det enda er for tidlig å si hvem som skal overta for Netanyahu, som blir sett på som statsminister Ariel Sharons fremste utfordrer i Likud-partiet.

Pressekonferanse
Exit Gaza repetisjon av Oslo
Søndag klokken 18.00 lokal tid holdt tidligere finansminister Benjamin Netanyahu en pressekonferanse hvor han forklarte hvorfor han trakk seg fra ministerposten.

– Tilbaketrekningen fortsetter i blinde. Akkurat som ved Oslo[-avtalen], blir varseltegnene ignorert. Jeg forstår intensjonene her, hvem ønsker vel ikke fred? Men her i Midtøsten er dette ikke måten å oppnå fred på. Det har slått feil før og vil slå feil igjen, sa Netanyahu til reporterne.

– I sannhetens øyeblikk må en leder spørre seg selv hva han står for og hva han jobber imot. Og jeg kan ikke være en del av tilbaketrekningen, fortsatte han.

Netanyahu tror terroren vil øke etter at de israelske tiltakene har blitt gjennomført:

– Hamas vokser seg sterkere. De blir kreditert for vår tilbaketrekning. Nå skal vi også forlate Philadelphi-ruten og la palestinerne bygge en havn i Gaza. Nå kan de fritt importere våpen som vil føre Ashdod og Ashkelon innenfor skuddavstand, hevder han.

«Bibi», som han kalles i Israel, gjør også et poeng av resultatene han har oppnådd som finansminister.

– Jeg har et ansvar som finansminister. Vi begynte med et marked som var på sammenbruddets rand og fikk det til å vokse, takket være reformene vi innførte. […] Jeg har en dyp tro, som er like stor som min opposisjon mot tilbaketrekningen. Jeg tror på de økonomiske reformene. […] De to og et halvt årene jeg har hatt som finansminister har vært noen av de beste i mitt offentlige liv. Den neste finansministeren overtar et departement som er på vei i riktig retning. Fortsett i samme retning, så vil økonomien fortsette å vokse, uttalte Netanyahu.

Motstandere og allierte
Gleder seg over Netanyahus avgang
Både hans politiske allierte og hans politiske motstanderne var glade for finansminister Benjamin Netanyahus avgang fra regjeringen søndag ettermiddag, skriver Jerusalem Post.

De såkalte «opprørerne» i Likud-partiet sier de har hatt flere møter med Netanyahu de siste dagene. Der skal de ha overbevist han om at den eneste måten han kan komme tilbake til lederskapet i partiet, var ved å forlate regjeringen før tilbaketrekningen trer i kraft om sju dager. Hvis ikke kunne han bare glemme å bli leder for Likuds høyrefløy, skal de ha sagt.

Lederen for Likud-opprørerne, Uzi Landau, skulle etter planen offentliggjort sitt kandidatur til partilederrollen innen neste uke, og Netanyahu gjennomførte dermed et strategisk trekk for å hindre Landau i å stille.

Formann i arbeidsforeningen Histadrut, Amir Peretz, hevder at den avtroppende finansministeren bruker tilbaketrekningen som en unnskyldning for å unngå å måtte hanskes med fattigdomsrapporten som skal bli trykket mandag. «[Denne] vil anklage ham for de mørkeste forbrytelsene mot det israelske samfunnet. Hans avgang er en innrømmelse av at han har mislyktes, hevder Peretz.

Tidligere regjeringsmedlem Nathan Sharansky tror Netanyahus avgang kan styrke kampen mot tilbaketrekningen betraktelig. Han sier det er «et modig steg fra en ekte leder».

Relaterte lenker:
Bakgrunnsartikkel om Netanyahu

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart