Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Hjerneflukt» fra Israel?

Antallet israelere som drar fra landet har økt de senere årene. I 2005 var det 25.000, mens det var 19.000 i gjennomsnitt fra 2002 til 2004. Bedre jobbmuligheter, bedre lønn og lavere skatt er noen av de viktigste faktorene. De best utdannede drar oftest.

Antallet israelere som drar fra landet har økt de senere årene. I 2005 var det 25.000, mens det var 19.000 i gjennomsnitt fra 2002 til 2004. Bedre jobbmuligheter, bedre lønn og lavere skatt er noen av de viktigste faktorene. De best utdannede drar oftest.

To forskere fra Hebrew University i Jerusalem har foretatt en undesøkelse gjennom Shalem Center. De intervjuet 320 personer i alderen 25-40 år som utvandret fra Israel mellom 1995 og 2002, og ble boende utenfor Israel i minst 3 år. Rapporten av undersøkelsen ble framlagt for Vitenskapskomiteen i Knesset. Det følgende bygger på den og de kommentarene som falt i den forbindelsen slik de var gjengitt 28. juni 2006 av Moran Zelikovich på Ynet (Yediot Aharonot) og av Aliza Appelbaum i Jerusalem Post dagen etter.

De intervjuede ble spurt om hva som hadde påvirket deres beslutning om å forlate Israel. Siden mange av dem tydeligvis har gitt flere svar, blir summen av svarene langt over 100 %. Her er noen av tallene i så måte: Vanskelig å finne jobb (81 %), høy levekostnad (75 %), partners jobbsituasjon (71 %), høye skatter (66 %), sikkerhetssituasjonen (65 %), minimumslønn (43 %).

4 % av israelere med mastergrad eller høyere forlater Israel. Det virker kanskje ikke så mye, men problemet er at det mest gjelder vitenskapsfolk.
Kommentarene går ut på at de økonomiske faktorene spiller en større rolle enn forventet, mens sikkerhetssituasjonen i Israel spiller en mindre rolle.

Lønn og avansement
I Israel tjener professorer det samme enten de er på felter som det er stor etterspørsel etter (som datateknologi eller økonomi) eller felter som er mindre etterspurt (som litteratur). Det kan sikkert gis gode grunner for det. Men i en rekke andre land – særlig USA – er det ikke slik. Der blir lønnen i stor grad fastsatt både etter hvor etterspurt kompetansen er og hvor dyktig vedkommende person er. Systemet tar veldig godt vare på doktorgradsstudenter. Slik er det ikke i Israel.

Det er eksempler på at med doktorgrad fra et amerikansk universitet, kan man tjene mer enn 1,1 millioner kroner – og det i et land med lavere levekostnader og lavere skatter enn i Israel. Det er derfor en sterk tendens til at israelere som studerer i USA, ikke kommer tilbake til Israel.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart