Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Boikotter sabbatsåpne butikker

Butikkjeden Shefa Shuk i Israel pådro seg vrede fra ultra-ortodokse (haredi) rabbinere fordi kjeden lot noen butikker være åpne på sabbaten. Det førte til at den ultra-ortodokse Komiteen for sabbatens hellighet erklærte boikott av kjeden. Så mange haredim (og kanskje andre religiøse jøder også) fulgte oppfordringen til boikott at kjeden led et meget følbart tap.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Nå har kjeden Shufersal pådradd seg oppmerksomheten til rabbinerne. Haredim har et spesielt forhold til denne kjeden. Butikkjeden Yesh er en underkjede av Shufersal. Den er spesielt tilrettelagt for haredim. En talsmann for rabbinerkomiteen sier at 50 prosent av Shufersals kjøpere er haredim.

Grunnen til advarslene fra rabbinerne er at Shufersal ligger i forhandlinger med bokkjeden Steimatzky om å kjøpe en 20 prosent eierandel. Men Steimatzky lar noen av sine butikker være åpne på sabbaten. Så dersom Shufersal kjøper seg inn der, kan det bli full boikott.

De ultra-ortodokse – haredim – bruker sin markedsmakt i kampen for at sabbaten skal bli mest mulig overholdt i et ellers hovedsakelig sekulært israelsk samfunn.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) den 28. desember 2008.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart