Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Privat hjelpearbeid

Gjennom århundrer uten eget land har jødene hatt et utstrakt sosialt sikkerhetsnett. Det har mye vært i regi av menighetene. Jødene har hatt egne sykehus, utdeling av mat og andre nødvendighetsartikler for fattige og andre hjelpetiltak.

Israel har vært et land med omfattende sosialt sikkerhetsnett i form av trygder og ulike støtteordninger. Men under den økonomiske krisen på begynnelsen av 2000-tallet måtte den israelske regjeringen skjære kraftig ned på de sosiale godene israelerne til da hadde nytt godt av. Det økte behovet for private hjelpetiltak. Det har derfor vært en oppblomstring på den private hjelpefronten de senere år. Uten det ville situasjonen for Israels fattige vært vesentlig verre enn den er.

Fra bord til bord
Noen av de utallige hjelpetiltakene drives av organisasjonen Fra bord til bord, startet av den amerikanske advokaten Joseph Gitler. Organisasjonen har over 100.000 frivillige. De henter inn mat som ellers ville bli kastet og fordeler den til folk som ikke ville hatt råd til å kjøpe den.

Ved bryllupper, bar mitzvaher (konfirmasjoner), jubileer, kongresser m.m. blir det som regel laget vesentlig mer mat enn den som blir spist. Bakerier, hoteller, restauranter, fabrikker for mat med kort levetid og militære baser er eksempler på bedrifter som har mye mat til overs de fleste dagene. Bønder har produkter som pga. størrelse eller av andre grunner ikke kan selges, selv om maten i og for seg er god. Dette er eksempler på hvor Fra bord til bord henter overskuddsmat.

I 2008 delte organisasjonen ut mer enn 600.000 måltider til fattige. I tillegg ble mer enn 1.200 tonn matvarer delt ut via andre hjelpetiltak som suppekjøkkener, eldresentre, ungdomssentre og overnattingssteder for hjemløse.

Etter at finanskrisen slo til høsten 2008, har behovet for hjelp økt vesentlig. Samtidig er bedrifter og privatfolk blitt mer forsiktige og mindre overdådige med maten, slik at tilgangen på mat er redusert. Organisasjonen forsøker derfor å nå trekke flere med som leverandører.

Kilde til opplysningene om Fra bord til bord: En artikkel av Stacey Maltin på ynetnews.com (Yediot Aharonot) den 14. juni 2009.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart