Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Hebraiskundervisning for nye immigranter i fare

Undervisning i hebraisk på en ulpan. (Foto: Jewish Agency)
Undervisning i hebraisk på en ulpan. (Foto: Jewish Agency)
Jewish Agency (JA) vil stanse sin støtte til hebraiskundervisning for nye immigranter. Dette kan føre til stans i hebraiskopplæringen fra 15. mars, advarer integreringsdepartementet. JA demper uroen.

15. mars kommer Jewish Agency ikke lenger til å gi midler til hebraisktimer for nye immigranter. Tusenvis av nye immigranter til Israel kan måtte komme til å måtte finne nye måter å lære hebraiske på. Integreringsdepartementet frykter at mange sentre for hebraiskopplæring (ulpaner) vil måtte kunne komme til å stenge på grunn av pengemangel.

 

5 måneder intens hebraiskopplæring

Tusenvis av nye immigranter tar hvert år intens hebraiskundervisning som del av sin integrering i det israelske samfunnet. Staten betaler for fem måneder med opplæring, fordi tilegnelse av språk og kultur er ansett som meget viktig i integreringsprosessen. Hebraisktimene gir også i mange tilfelle den nye immigranten et nettverk av venner i samme situasjon i Israel.

 

Advarer om stans
Avisen Israel Hayom fikk nyss om at Jewish Agency vil stoppe midlene til hebraiskundervisningen via et brev fra direktøren i absorberingsdepartementet, Dimitri Apartsev, til sjefen i utdanningsdepartementet, Jewish Agency, statsministerens kontor og regjeringssekretæren.

– Som et resultat av Jewish Agencys ensidige kunngjøring om å slutte å gi midler til ulpaner for nye immigranter, må jeg advare om at ulpan-aktiviteter som skal starte 15.mars vil stanses, skriver Apartsev i brevet.

Apartsev hevder absorberingsdepartementet har prøvd å ta opp temaet med Jewish Agency, men at det planlagte møtet har blitt utsatt tre ganger av Jewish Agency. En ny dato har ikke blitt satt for møtet.

Ulpaner er i dag drevet med midler fra absorberingsdepartementet, utdanningsdepartementet og Jewish Agency. Jewish Agency gir cirka åtte prosent av budsjettet. Dette kan høres lite ut, men disse midlene sørger for viktige materialer og klasserom til undervisningen. Ansatte ved absorberingsdepartementet er redd for at ved at Jewish Agency ikke gir støtte til undervisningen vil bety at tusenvis av nye immigranter ikke vil ha et klasserom å få undervisningen i.
– Ingen grunn til uro
Utdanningsdepartementet og Jewish Agency skal ha svart på utdanningsdepartementets brev med å forsikre om at driften av hebraiskopplæringen ikke står i fare.

Utdanningsdepartementet sendte ut en pressemelding der de sa at de ikke kommer til å trekke seg fra sine forpliktelser overfor nye immigranter i landet:

– Departementet tar del i driften av ulpaner og gjør det med et stort budsjett, og vil fortsette å drifte opplegget i fremtiden også.

Jewish Agency svarte også med et brev der de forklarte hvorfor de ønsker å trekke seg fra situasjonen slik den er i dag:
– Brevet gjenspeiler det nåværende situasjonen og er motivert av profesjonelle hensyn. Det er ikke riktig for et utviklet land å ha grunnleggende absorberingsbehov bli dekket av utenlandske donasjoner.

Jewish Agency forsikret om at de ikke kommer til å gå fra sine forpliktelser uten å vite at situasjonen er tatt hånd om på en god måte:

– Siden det er kun åtte prosentm er kommer vi ikke til å gå fra prosjektet inntil staten trer inn istedet for oss, understreket Jewish Agency i brevet sitt. 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart