Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Byrådet i Tel Aviv vil ha buss også på lørdager

Byrådet i Tel Aviv bestemte mandag at det vil bli tillatt å ha offentlig transport i Tel Aviv-området på lørdager. Det er ventet at transportdepartementet vil overprøve beslutningen.

Med 13 mot 7 stemmer stemte byrået for å endre dagens situasjon, hvor det er full stans i offentlig transport fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, sabbatsperioden i henhold til jødisk lov. De religiøse medlemmene av byrådet var i minoriteten som stemte i mot forslaget. Flertallet vil presentere forskjellige forslag til endringer til departementet.

Dersom departementet avviser forslaget om at offentlig transport skal bli organisert av byrådet, vil kommunen foreslå at et uavhengig transportfirma blir startet for å tilby reisemuligheter innad i Tel Aviv på jødiske helligdager. Andre muligheter er å utvide tilbudet som blir gitt av minibuss-selskapene i dag, eller å ha spesielle ruter som bare er i rute på lørdag.

Den politiske uenigheten rundt dette spørsmålet gjør at det er usannsynlig at forslaget får gjennomslag i departementet. De ultraortodokse partiene er del av statsminister Benjamin Netanyahus regjeringskoalisjon.

 

Vil ha valgfrihet

Ordfører i Tel Aviv, Ron Huldai, mener at enhver innbygger i Tel Aviv bør ha muligheten til å reise og nyte sine fridager. Han mener mange ikke har mulighet til det i dag fordi det ikke er offentlig transport i Tel Aviv på sabbaten og jødiske helligdager.

– Hva kan man gjøre hvis man ikke har råd til å kjøpe sin egen bil og har lyst til å besøke familien sin eller dra på stranden på sabbaten? Den nåværende situasjonen … undergraver landets utvikling og befolkningens evne til å gi opp privatbiler, sier Huldai til Yedioth Aharonoth.

Byrådsmedlem Tamar Zandberg mener at beslutningen burde bli iverksatt med en gang, siden offentlig transport på alle ukens dager er vanlig verden over. Hun nevnte også at i Haifa, som er en ”blandet by” med både jøder og arabere, har det vært offentlig transport på lørdag i årevis.

 

– Israel er et jødisk land

Viseborgermester Naftali Lobert, som også er en rabbiner, representerer det nasjonalreligiøse partiet. Lobert påpeker at bussene ikke kjører på de jødiske helligdagene fordi Israel er et jødisk land. Han stemte for å opprettholde dagens ordning.

Huldai repliserer at det ikke er det sekulære miljøet som har begynt å endre på situasjonen, men de ultraortodokse, som har begynt med kjønnssegregering på busser.

Knesset-medlem Moshe Gafni, fra det religiøse partiet Toraens flagg, hevder beslutningen er et forsøk på stemmesanking. Han mener det er en skam at Tel Avivs byråd fremsetter et slikt forslag.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart