Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Grunis tatt i ed som høyesterettspresident

Asher Grunis (t.h.) har overtatt som leder av høyesterett etter Dorit Beinisch. (Foto: timesofisrael.com)
Asher Grunis (t.h.) har overtatt som leder av høyesterett etter Dorit Beinisch. (Foto: timesofisrael.com)
Dommer Asher Grunis ble tatt i ed som ny høyesterettspresident tirsdag. Grunis tar over ledervervet etter den første kvinnelige høyesterettspresidenten i Israel, Dorit Beinisch.

– Jeg har hatt det store privilegiet å sitte ved siden av kjemper i det juridiske systemet. Omveltningene blant dommerne i høyesterett gir stort ansvar til oss, de innkommende dommerne. Vi må bevare den fantastiske tradisjonen retten har, sa Grunis i sin tale ved innsettelsesseremonien, forteller Yedioth Aharonoth.

Israel er en jødisk og demokratisk stat, og den må bevare de jødiske verdiene og beskytte demokratiets karakter, understreket den nye høyesterettspresidenten.

 

Rettens selvstendighet må bevares

Grunis snakket også om den store mengden av saker som går gjennom det juridiske systemet og hvor viktig det er at dommernes uavhengighet ikke blir svekket. Han forteller at hans arbeid er ledet av en følelse av et kall til dommergjerningen.

Beinisch sa i sin avskjedstale at rettens uavhengighet og evne til å implementere demokratiske verdier er essensielt i rettens arbeid.

Ved seremonien lovet statsminister Benyamin Netanyahu å stoppe enhver lovgivning som har som mål å endre uavhengigheten i rettssystemet.

– Jeg vet at du har det som trenges for å lede Israels juridiske system. På vegne av meg selv og staten Israel, ønsker jeg deg suksess. Jeg er sikker på at under ditt lederskap kommer Israels høyesterett til å fortsette å være en ledestjerne for frihet, sa Netanyahu.

President Shimon Peres beskrev det store ansvaret som nå hviler på den nyutnevnte høyesterettspresidenten. Peres roste Grunis, og sa at han var sikker på at han ville gjøre en god jobb:

– Jeg er sikker på at din personlighet, visdom, store erfaring, overbevisninger basert på prinsipper og ferdighet innen loven kommer til å hjelpe deg til å bidra til en forskansing av rettens anseelse, sa Peres.

 

Netanyahu og Peres roste Beinisch for hennes arbeid

Netanyahu roste Beinisch for hennes lederskap gjennom en vanskelig periode:

– I fem og et halvt år har du stolt ledet staten Israels juridiske gren. Det har ikke vært en lett periode. I løpet av den har lovsystemet vært under angrep mer enn en gang. Angrepene har ikke vært suksessfulle, konkluderte statsministeren.

Beinish selv understreket at høyesterett som institusjon er mer enn personene som til enhver tid sitter som dommere i retten:

– Dommere kommer og dommere går, men denne institusjonen er sterkere enn dens individuelle deler, sa Beinish i sin avskjedstale.

Peres berømmet Beinisch for hennes viktige arbeid i retten. Han nevnte at hun var den første kvinnen som hadde sittet som president i høyesterett i Israel. Peres beskrev Beinisch som «en av de viktigste og modigste menneskene til å lede Israels høyeste juridiske institusjon». Peres sa også at Beinisch har kommet med mange viktige og grunnleggende dommer i tiden hun har sittet i høyesterett, blant annet om spørsmålet om saksøktes rettigheter.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart