Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mer enn et parkeringshus

Fra et underjordisk parkeringsanlegg i Köln i Tyskland. (Illustrasjonsfoto: Andreas Beutel, flickr.com)
Fra et underjordisk parkeringsanlegg i Köln i Tyskland. (Illustrasjonsfoto: Andreas Beutel, flickr.com)
I løpet av kort tid kan et fire etasjes underjordisk parkeringsanlegg bli et tilfluktsrom for 1600 mennesker.

På plassen utenfor Israels nasjonalteater, Habima, gjør man nå de siste tingene ferdig for fasiliteter man håper aldri vil bli brukt: landets mest avanserte bomberom.  Bomberommet, som består av fire underjordiske etasjer, er til daglig et parkeringshus. Det er også en del av Tel Avivs forsvarsinfrastruktur i sivile områder. Hvis det skulle være nødvendig kan hele anlegget bli forseglet og omgjort til et bomberom, forteller Israel Hayom.

Byen har satt inn ekstra arbeid med bomberom og annet beredskapsarbeid de siste månedene. Tjenestemenn sier det er tilfeldig at arbeidet skjer samtidig som det har vært økende spenning med Iran og militante grupper på Gaza-stripen. De sier Israel er under en konstant trussel fra både sør og nord, og må alltid være beredt. Sikkerhetsstyrker har rutineøvelser, byer har offentlige bomberom og alle nye boliger må bygges med bombesikre rom.

 

«James Bond»-aktig inngang til bomberommet

Bomberommets inngang er en del av bakken på plassen utenfor teateret. Dører glir fra hverandre i bakken automatisk og gelendre av metall kommer opp av bakken og viser vei ned mot den lange trappen.

Hvis det skulle være nødvendig kan hele 1600 mennesker gå ned trappene til de fire underjordiske etasjene. Bomberommet har filtre som gjør at man kan puste trygt, selv hvis Israel skulle bli utsatt for et kjemisk angrep. Bomberommet er en del av den store oppussingen av teateret sist år.

Talsmann for hjemmevernet, Roi Flyshman, sa at bomberommet er «meget avansert» og at det kan kunne bli et eksempel for andre.

– Mange parkeringshus i landet kan bli bomberom, og vi ønsker å kopiere [dette] fra Habima til andre steder, sier han.

Tel Aviv har også mange andre steder der byens beboere skal være trygge under mulige angrep. Hele 250.000 mennesker kan søke ly i byens mange bomberom.

 

Parkeringshus kan også bli operasjonssal og akuttmottak

Ved Sourasky medisinske senter i Tel Aviv forteller generaldirektør, Gabi Barbash, at deres underjordiske parkeringshus kan bli omgjort til et akuttmottak med opptil 1000 senger i løpet av 48 timer. Oksygentanker, elektrisitet og vann er bygget inn i veggene, slik at det er lettere å omgjøre stedet for medisinsk bruk, inkludert et operasjonssal. Sykehuset kan operere i opptil syv dager uten forsyninger utenfra.

 

Kan bli nødvendig hvis Iran angriper Israel

Israelske ledere har signalisert at de kan komme til å angripe Irans atomanlegg som en siste utvei for å stanse en iransk atombombe.

Hvis Israel skulle angripe, har Iran lovet et motangrep. Iran har raketter som kan nå Israel. I tillegg støtter de anti-israelske militante grupper som Hizbollah og Hamas. Begge disse gruppene har sendt tusenvis av raketter inn i Israel de siste årene. Som landets kulturelle og økonomiske senter er Tel Aviv et attraktivt mål. Rundt to millioner mennesker bor i byen og de nærmeste nabobyene. Sist gang Tel Aviv var under direkte rakettangrep var i 1991, da Saddam Husseins Irak angrep byen med Scud-raketter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart