Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Modell-FN i Israel diskuterer Midtøsten-konflikten

Skjermdump fra iWish Conflict Resolution-videoen. "Jeg ønsker at alles ønsker blir oppfylt," heter det på jentas plakat.
Skjermdump fra iWish Conflict Resolution-videoen. "Jeg ønsker at alles ønsker blir oppfylt," heter det på jentas plakat.
Jødiske og arabiske israelere deltok på modell-FN om Israel og Midtøsten. Ungdomsskoleelevene kom ikke frem til en løsning på konflikten, men tar med seg ny innsikt, kunnskap og venner hjem.

Mer enn 500 elever deltok på Israel-Midtøsten modell-FN i Even Yehuda, utenfor Tel Aviv sist måned. Konferansen avsluttet seks måneders møtevirksomhet av gruppens «konfliktløsningskomite» for å analysere konflikten som former livene deres. De løste den ikke, men mange av deltagerne sier de forstår den andre siden bedre nå enn før, forteller Times of Israel.

 

Mer enn teori

Elever over hele verden deltar i modell FN-konferanser der de tar opp aktuelle eller historiske temaer som om de sitter i FN. For de aller fleste deltagere er det en teoretisk situasjon, der de snakker om tema som ikke har mye med sin egen hverdag.  Denne konferansen var annerledes, nettopp fordi de som deltok hadde førstehåndserfaring med konflikten.

– Jeg har alltid drømt om en forandring. Jeg har aldri likt situasjonen vi har her, sier Lisa Rahamim-Flam. Lisa kommer fra en landsby i sentral-Israel som mistet tre ungdommer i et terrorangrep i 1996.

Konferansen inkluderte liksom-sesjoner i FNs sikkerhetsråd og i en rekke FN-komiteer, blant annet avvæpningskomiteen, menneskerettighetskomiteen og territoriekonfliktkomiteen.

 

Bryter ned barrierer

Flesteparten av deltagerne var jødiske og arabiske statsborgere i Israel. Araberne utgjør rundt en femtedel av landets befolkning. De klager på diskriminering av den jødiske majoriteten og mange identifiserer seg med palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

Foruten de politiske debattene sa elevene at den personlige kontakten de fikk med «den andre siden» hjalp til å bryte ned barrieren som er typisk for forhold mellom arabere og jøder.

Shrouk Badir fra Battir på Vestbredden var den eneste palestineren som deltok. Badir bestemte selv som tenåring at hun ønsket å  lære mer om den israelske siden av konflikten. Hun bestemte seg for å  søke om å få flytte til Israel og gå på den amerikanske skolen i Tel Aviv. Hun var suksessfull.

Badir forteller at hun ønsker å bryte ned de israelske stereotypene om palestinere:

– Det finnes mennesker som er åpne på den andre siden. De er ikke terrorister alle sammen, sa hun til Times of Israel, før hun sa håpefullt: – Det er håp. Det må finnes en eller annen løsning.

 

Venner med forskjellige meninger

I løpet av konferansen ble deltagerne godt kjent med hverandre og flere nye, uventede vennskap mellom jøder og arabere ble skapt. Etter månedsvis med diskusjon endte den siste sesjonen med klemmer og tårer.

Mange av deltagerne erkjenner at deres meninger om situasjonen ikke er endret, men de sier de kommer til å være mer åpne og bruke kunnskapen de har lært ved konferansen til å være brobyggere mellom jøder og arabere.

Akkurat som i den virkelige verden kom ikke modell-FN frem til en fredsløsning. I stedet laget elevene en video og lovet å fortsette arbeidet gjennom ungdomsgrupper og frivillig arbeid.

Du kan se videoen iWish Conflict Resolution 2012 på YouTube.

Du kan også se den her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dpScfsNkl14[/youtube]

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart