Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Snart er de etiopiske jødene hjemme

Falash Mura blir tatt imot av slektninger på Ben Gurion flyplass i år 2010. (Foto: Brian Hendler, Jewish Agency)
Falash Mura blir tatt imot av slektninger på Ben Gurion flyplass i år 2010. (Foto: Brian Hendler, Jewish Agency)
Sist måned fikk Jewish Agency grønt lys fra statsministerens kontor å øke antall immigranter fra mellom 110 og 170 til 250 per måned.

I den første store bølgen med immigranter fra Etiopia kom det 60.000 Beta Yisrael-jøder til Israel. Ytterligere 60.000 Falash Mura, etiopiere med jødiske røtter, som må konvertere ved det sefardiske rabbinatet i Israel, har sakte, men sikkert gjort aliya siden 1991.

I dag er det rundt 3.300 potensielle etiopiske immigranter som fortsatt bor i leire drevet av Jewish Agency i Gondar i Etiopia, forteller Times of Israel. I november 2010 undertegnet den israelske regjeringen en avtale som sa at den offisielle «spesielle» aliyaen kom til å ta slutt innen mars 2014.

I mars 2011 tok Jewish Agency over driften i Etiopia fra den Nordamerikanske Konferansen av Amerikanske Jøder. For første gang ble en som har amharisk som morsmål utpekt som leder av den daglige driften i Gondar.

 

Fulle absorberingssentre

Med 250 olim chadashim (nye immigranter) per måned, kan aliya-prosessen være over på knapt ett år. Dette kommer antageligvis ikke til å bli tilfelle, derimot, på grunn av de kronisk overfylte absorberingssentrene i Israel. På skrivende tidspunkt er det 1000 ledige senger, hvilket tilsvarer fire måneder med den økte aliyah-kvoten fra Etiopia.

Sent i 2011 foreslo en inter-departemental komité å redusere immigrantkvoten til 110 per måned. Forslaget ble mottatt med kritikk. Komiteen foreslo også en rekke nye former for støtte til de familiene som har vært langtidsboende i absorberingssentrene, slik at de kan forlate sentrene og kjøpe sine egne hjem. Boligstøtten, som kan komme opp i flere hundretusen norske kroner for en familie, kan potensielt til og med betale for en leilighet i de perifere områdene i landet.

Det var ikke en lett avgjørelse å øke aliyakvoten, begge sider hadde gyldige argumenter. En av de avgjørende faktorene var det amerikanske jødiske miljøet, som har investerte mye økonomisk. Det moralske argumentet var også tungtveiende. Det ble pekt på som det eneste riktige å samle familier som er blitt delt, fordi noen nå er i Israel, mens andre sitter igjen i Etiopia.

 

Finansdepartementet er bekymret

Finansdepartementet er bekymret for at budsjettet ikke kommer til å kunne tåle både den økte økonomiske støtten til de immigrantene som allerede er i landet, og strømmen av den nye, økte immigrasjonen.

Det var statsministerens kontor som bestemte å øke aliya-innsatsen i Etiopia sist måned.

Leder i Jewish Agency, Natan Sharansky forteller at organisasjonen hans er meget fornøyd med avgjørelsen:

– Jewish Agency er begeistret for denne avgjørelsen og kommer til å gjøre alt som står i vår makt for å føre denne historiske alyaen til sin avslutning så raskt som mulig. Vi takker statsminister Benjamin Netanyahu for hans lederskap i dette spørsmålet, sier Sharansky i en pressemelding.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart