Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Arabisk-israelske skoler får miljøpris

To arabisk-israelske skoler i Nord-Israel mottok denne uken miljøpris for sine grønne programmer ved skolene. Skolene kombinerer miljøaktiviteter med samarbeid i nærmiljøet.

– Prisen som jeg mottok i dag er ikke bare en pris til skolen, men til hele lokalsamfunnet i Kafr Kasim. Det er mulig å skape endringer i samfunnet via skoler, og i vårt tilfelle, endringer i miljøbevissthet og livsstil, sier rektor Safwat Tahah til Jerusalem Post.

Den niende årlige Green Globe-prisutdelingen fant sted i Tel Aviv denne uken. Ni vinnere mottok Green Globes for sitt positive miljøarbeid i lokalsamfunnet. Det ble også gitt ut en Black Globe til en aktør i det israelske samfunn som opptrer vært uvennlig mot miljøet. Miljøminister, Gilad Erdan, og Tel Avivs borgermester, Ron Huldai, var tilstede.

 

Miljøutdannelse i skolen gir miljøutdannelse til hjemmene

Alzahraa skolene i Kafr Kasim og Kalansuwa vant Green Globe-priser i kategorien miljøutdannelse.

Skolen i Kafr Kasim har 55 lærere og 850 elever. Mange av elevene kommer fra beduinfamilier som har flyttet nordover fra Sør-Israel. De siste årene har skolen utdannet 18 av lærerne i miljøpedagogikk og startet mange miljørelaterte programmer, slik som en økologisk hage, en solcelle-stasjon og en husdyrpark.

– Vi er mest stolt av de programmene vi deler med lokalsamfunnet i Kafr Kasim og foreldrene i skolen som deler kunnskap med elevene, forteller rektor Tahah til Jerusalem Post.

Et slikt prosjekt i lokalsamfunnet går ut på at mødre kommer for å lære elever om bærekraftig hagearbeid. I et annet prosjekt lærer jentene ved skolen tradisjonell broderi og vevekunst fra kvinnene i landsbyen. I nok et prosjekt diskuterer elever og lærere hva det betyr å være en «grønn» forbruker.

Kunnskapen og evnene elevene lærer ved skolen blir tatt med hjem og benyttet i husholdninger i Kafr Kasim. Det betyr for eksempel at mange hjem nå resirkulerer papir, forteller Tahah.

 

Mange forskjellige prosjekter mellom skole og lokalsamfunnene

Alzahraa skole i Kalansuwa har 398 elever og 31 ansatte. Deres miljøutdanningsprogram ble startet for fire år siden. Siden 2008 har skolen gradvis lagt til flere miljøaktiviteter i skoleplanen. De driver nå økologisk hagearbeid, resirkulering, oppsamling av regnvann og holder på å restaurerer en gammel brønn.

– Alsahraa skole ser miljøutdannelse som en viktig måte å oppnå utdanningsmålene på. Skolen streber etter å dyrke og bevare skolen og lokalsamfunnets omgivelser gjennom elevene, forteller skolen.

 

Er del av verdensomspennende forskning

Skolen i Kalansuwa har en globestasjon på skoleområdet sitt. Globestasjonen gjør meteorologisk forskning som er del av det internasjonal GLOBE-programmet, som er et amerikansk program med over 1,5 millioner elever involvert over hele verden. Elevene studerer omgivelsene sine og kommuniserer med hverandre gjennom en felles internettside.

At to arabisk-israelske skoler mottok miljøpris viser at den arabisk-israelske sektoren har endret sin holdning til miljøspørsmål, hevder Tahah.

– Den arabisk befolkningen har forbedret seg de siste årene når det gjelder [miljø]bevissthet, og skoler kan uten tvil spille en viktig rolle i prosessen, sa Tahah.

 

Trenger mer opplysning og mer handling

Det er fortsatt stor avstand mellom snakk og handling, understreker Carmit Lubanov som er direktør ved Foreningen for Miljørettferdighet i Israel. Man må involvere folk og endre deres oppførsel gjennom skolene og ellers i lokalsamfunnene, sier Lubanov.

 

Vil opprette senter for fred mellom mennesker og planeten vi lever på

Sakhnin-senteret, som har jobbet med miljøbevissthet i den arabisk-israelske sektoren de siste 18 årene vant også en Green Globe.

– [Å motta prisen] er en anerkjennelse av arbeidet vårt med å håndtere miljøspørsmål i Israel. Inntil vi ble etablert var det ingenting innenfor den arabiske sektoren, og dette var den første organisasjonen som håndterte miljøspørsmål, forteller Hussein Tarabeih, som er direktør ved Sakhnin-senteret.

Senteret holder på å etablere et informasjonssenter om miljøvitenskap, som har som mål å føre jødiske og arabiske familier sammen med vitenskapsmenn. Senteret skal oppfordre til sameksistens, både mellom mennesker og mellom mennesker og jorden vi lever på.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart