Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Revolusjon hos de ultraortodokse

Konflikten mellom sekulære og ultraortodokse jøder er en av de største utfordringene Israel står overfor i årene som kommer. (Illustrasjonsfoto: TheeErin, flickr.com)
Konflikten mellom sekulære og ultraortodokse jøder er en av de største utfordringene Israel står overfor i årene som kommer. (Illustrasjonsfoto: TheeErin, flickr.com)
De ultraortodokse jødene sprer seg rundt i Israel, forbedrer sitt skolesystem og øker deltakelse i arbeidslivet. Det foregår en sakte revolusjon innenfra, mener Dror Eydar.

I forbindelse med debatten om i hvilken grad haredim (også kalt ultra-ortodokse) skal gjøre militærtjeneste og/eller samfunnstjeneste i Israel, hadde Dror Eydar en artikkel om de forandringene som allerede er i ferd med å skje blant haredim.

 

Geografisk spredning

Tidligere var det meste av den ultra-ortodokse befolkningen konsentrert i Jerusalem og i Bnei Brak. Men i og med at haredim får svært mange barn, øker denne befolkningen meget raskt. Så nå er de spredt over hele landet. Det har hatt to hovedvirkninger:

a)    Det minker makten til lederne for haredim.

b)   Det fører til at flere ”vanlige” israelere kommer i personlig kontakt med haredim. Og omvendt. Det bidrar til økt forståelse begge veier.

 

Undervisning

Et vanlig klagepunkt mot haredim har vært at i deres religiøse skoler lærer ungdommen lite av kjernestoffet i fag som matematikk og engelsk. Det har kanskje stemt en gang. Men nå går tusener av haredi ungdommer – menn og kvinner – fra deres skoler og inn på akademiske studier på mange felter.

De fleste haredim har adgang til internett. Debatten på deres nettsteder er helt demokratisk. Ofte kommer deltakerne i debattene med hard kritikk mot lederne blant haredim og mot en liten gruppe haredim som gjennomgår en radikalisering.

 

Yrkesliv

De fleste haredim deltar nå i yrkeslivet, i et bredt spekter av yrker. Miff.no skrev om dette også i mars 2012.

Tusener av haredim gjør militærtjeneste, mange av dem i spesielle programmer som er lagt opp for dem.

En gruppe haredim har nå stått åpent fram og kritisert den holdningen som har vært i deler av det haredi samfunnet at å delta i vanlig arbeidsliv er noe mindreverdig. (Det fullverdige har vært ansett for å studere teologi på heltid, enten man hadde spesielle anlegg for det eller ikke.) Dette er en del av en fullstendig revolusjon, et opprør mot tidligere trender.

 

Det må komme innenfra

Eydar sier det slik: ”Enhver som tror at det er mulig å påtvinge et konservativt samfunn som haredim en revolusjon over natta utenfra, har umulig være seriøs. Haredim gjennomgår en dyptgripende prosess hvor de blir mer og mer israelske. Den gjennomsnittlige ultra-ortodokse personen identifiserer seg med staten Israel.”

Kilde: En artikkel av Dror Eydar på Israel Hayoms engelske nettsted. Vi tok artikkelen ut 30. juni 2012.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart