Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Homofilt par (Illustrasjon: flickr.com)
Homofilt par (Illustrasjon: flickr.com)

Homofilt par fikk innvilget skillsmisse

Et stykke israelsk rettshistorie ble skrevet søndag, da en israelsk domstol innvilget skillsmisse til et homofilt par. Overrabbinatet har mistet makten i saker som involverer jødiske homofile ekteskap.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Det var Familiedomstolen i Ramat Gan som innvilget begjæringen fra Uzi Even og Amit Kama. De har beordret innenriksdepartementet om å registere dem som skilt, selv om staten trolig kommer til å anke saken.

– Selv om staten skulle anke, ser det fra mitt ståsted ut som at denne dommen viser begynnelsen på undergravingen av rabbinatets makt. Jeg er veldig fornøyd med gjennombruddet, sier Kama.

Maktforskyvning
I Israel er det de ortodokse overrabbinatene som har det endelige ordet når det gjelder jødiske statsborgeres ekteskapelige spørsmål. Men en dom fra Høyesterett kan vise seg å bli avgjørende: Fem homofile par som hadde giftet seg i Canada ble beordret av Israels høyeste domstol å registreres som gifte. Dommeren i den lokale Familiedomstolen i Ramat Gan som behandlet saken til Even og Kama, sier Høyesteretts avgjørelse var veiledende for ham i denne saken.

– Med en gang Høyesterett bestemte at ekteskapene skulle registreres, er det ikke [logisk] mulig å se for seg at søkere som er enige om å ende sitt ekteskap skal tvinges til å være knyttet til hverandre. Det går på tvers av rettighetene og frihetene til individet, det går på tvers av grunnleggende lover i Israel og de grunnleggende verdiene som rettferdighet og likhet er, sier Yehezkel Eliyue.

– Under disse omstendighetene har ikke lenger den rabbinske domstolen autoritet til å gjennomføre høring i søkernes sak og er heller ikke rett forum å diskutere det, forklarer dommeren Ha’aretz.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart