Illustrasjon: Koen Vereeken
Illustrasjon: Koen Vereeken

1 av 5 «mattehoder» forsvinner utenlands

20 prosent av israelske professorer i matematikk flytter utenlands for å jobbe, viser en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Undersøkelsen fokuserer på 20-årsperioden mellom 1985 og 2005, da 360.000 israelere fullførte en akademisk utdannelse. 4,9 prosent av disse har bodd mer enn tre år i utlandet. Gjennomsnittstallet er høyest blant doktorene, der 10,5 prosent har bodd mer enn tre år utenfor Israel. 20 prosent av alle israelske doktorer i matematikk valgte å bo minimum denne perioden borte. Også blant israelske leger er tallet så høyt som 7,2 prosent.

Tallene viser at det er langt vanligere for menn enn kvinner å bo en tid i utlandet. Det er også vanligere blant nye immigranter, særlig de som kommer fra USA, enn for eksempel blant de som har bodd i Israel hele livet. Flere jøder og kristne med akademiske utdannelse reiser ut, enn muslimer og drusere.

Hvor normalt det faktisk er for israelere å flytte utenlands for kortere eller lengre perioder, vises tydelig i en annen undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. 11 prosent av israelske velgere bor nemlig nå utenfor Israels grenser. Trolig kan det høye tallet delvis forklares med at jødiske immigranter til Israel ofte har familie og sosiale nettverk, som fortsatt bor i sine gamle hjemland.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart