Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Valgreklame for Shas-partiet på en buss i Jerusalem, med bilde av åndelig leder og rabbiner Ovadia Yosef. (Foto: Hadar Edim)
Valgreklame for Shas-partiet på en buss i Jerusalem, med bilde av åndelig leder og rabbiner Ovadia Yosef. (Foto: Hadar Edim)

Åndelig leder i Shas: – Vi flykter landet!

Shas-bevegelsens åndelige leder, rabbiner Ovadia Yosef, tar sterke virkemidler i bruk for å advare mot en allmenn verneplikt som rammer ultra-ortodokse bibelskolestudenter.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Fram til i sommer fikk ultra-ortodokse bibelskolestudenter fritak fra førstegangstjenesten i inntil 10 år mens de studerte, i tillegg til stipend fra staten. Men i realiteten ble de aldri innkalt for å tjenestegjøre i det israelske forsvaret.

Israelsk høyesterett har vedtatt at den israelske Tal-loven, som legitimerte denne praksisen, er i strid med menneskerettighetene og humane prinsipper om jevn fordeling av samfunnsbyrden. Siden den gang har politikerne forsøkt å få på plass en kompromissløsning, uten å lykkes.

Nå frykter det ultra-ortodokse Shas-partiet at Likud/Israel Beiteinu vil danne regjering uten å involvere de religiøse partiene, noe som kan få på plass en ny vernepliktslov uten behov for kompromiss med religiøse partier. Shas-bevegelsens åndelige leder, rabbiner Ovadia Yosef, hevder dette kan tvinge ultra-ortodokse jøder til å flytte ut av landet.

– Gud forby, vi vil måtte forlate Landet Israel og reise utenlands [skulle en slik allmenn lov bli vedtatt]. En vanskelig sak henger over oss: Førstegangstjeneste for bibelskolestudentene. Vi er omringet av dem som hater oss, omringet av fiender og disse onde menneskene som hater Toraen ønsker å innføre en lov mot oss – onde og hensynsløse lover. Vi er i stor fare. Toraen er i fare. Når vil vi igjen få store lærere av Toraen, dersom de tvinger oss inn i hæren? spør Yosef seg.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart