Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Katsav søkte om å bli benådet, men saken ble utsatt

Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)
Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)
Tidligere president Moshe Katsav (bildet), som nå soner en sju år lang voldtektsdom, søkte i oktober om å bli benådet av sittende president Shimon Peres. Behandlingen av søknaden blir utsatt og vil trolig ende med avslag.

Siden han begynte soningen i januar 2012 har Katsav vært under konstant overvåkning og hatt en egen fengselsvakt rundt seg 24 timer i døgnet, av frykt for at han kan komme til å ta selvmord i fengsel. Det kan være noe av årsaken til at han i oktober sendte benådningssøknaden til justisdepartementet. Den offisielle begrunnelsen er at den tidligere politikeren sliter med «familieanliggender, helse og mental angst».

Justisdepartementet, som skal vurdere slike søknader før de sendes videre til presidenten, har valgt å utsette prosessen. Justisminister Yaakov Neeman og mange andre i departementet er sterke motstandere av at eks-presidenten skal slippe fri, etter å ha blitt dømt for voldtekt.

Katsav søkte råd fra nettopp Ne’eman i 2006 og hevdet han var offer for «utpressing». Han ble anbefalt å gå til daværende statsadvokat Moshe Mazuz, som ble mistenksom under møtet mellom de to. Han innledet sak mot Katsav og siktet ham til slutt for seksuelle overgrep.

Ingen anger
I søknaden sin innrømmer ikke Katsav noen form for skyld eller anger. Det er to viktige punkter som må være med for at benådningssøknader skal bli vurdert. Dessuten søkte han i januar Høyesterett om en omgjøring av dommen, som ikke ble godkjent.

– Blekken på dommen har ikke blitt tør enda, før han søkte om en benådning. Retten besluttet at den juridiske saksbehandlingen hadde vært solid og ratifiserte derfor dommen. Vi ønsker ikke å sverte rettens beslutning ved å stille spørsmål rundt den, sier en kilde i justisdepartementet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart