Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)
Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)

Katsav søkte om å bli benådet, men saken ble utsatt

Tidligere president Moshe Katsav (bildet), som nå soner en sju år lang voldtektsdom, søkte i oktober om å bli benådet av sittende president Shimon Peres. Behandlingen av søknaden blir utsatt og vil trolig ende med avslag.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Siden han begynte soningen i januar 2012 har Katsav vært under konstant overvåkning og hatt en egen fengselsvakt rundt seg 24 timer i døgnet, av frykt for at han kan komme til å ta selvmord i fengsel. Det kan være noe av årsaken til at han i oktober sendte benådningssøknaden til justisdepartementet. Den offisielle begrunnelsen er at den tidligere politikeren sliter med «familieanliggender, helse og mental angst».

Justisdepartementet, som skal vurdere slike søknader før de sendes videre til presidenten, har valgt å utsette prosessen. Justisminister Yaakov Neeman og mange andre i departementet er sterke motstandere av at eks-presidenten skal slippe fri, etter å ha blitt dømt for voldtekt.

Katsav søkte råd fra nettopp Ne’eman i 2006 og hevdet han var offer for «utpressing». Han ble anbefalt å gå til daværende statsadvokat Moshe Mazuz, som ble mistenksom under møtet mellom de to. Han innledet sak mot Katsav og siktet ham til slutt for seksuelle overgrep.

Ingen anger
I søknaden sin innrømmer ikke Katsav noen form for skyld eller anger. Det er to viktige punkter som må være med for at benådningssøknader skal bli vurdert. Dessuten søkte han i januar Høyesterett om en omgjøring av dommen, som ikke ble godkjent.

– Blekken på dommen har ikke blitt tør enda, før han søkte om en benådning. Retten besluttet at den juridiske saksbehandlingen hadde vært solid og ratifiserte derfor dommen. Vi ønsker ikke å sverte rettens beslutning ved å stille spørsmål rundt den, sier en kilde i justisdepartementet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart