Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)
Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)

David Stav vil bli sjefsrabbiner

Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ønsker å bli den neste sjefsrabbineren for ashkenazi-jødene og slik "stjele" den statlige institusjonen fra de ultra-ortodokse.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

53-åringen er leder for et privat nettverk av moderne-ortodokse rabbinere, som jobber på utsiden av det statlige, rabbinske og ultra-ortodokse regimet. Nettverket kalles Tzohar og ønsker å tilby de samme tjenestene som statsrabbinatet gjør, bare uten alle de strenge forhåndskravene som de offentlige tjenestemennene stiller. De er svært populære og gir israelere muligheten til å bestille rabbinere til bryllupet sitt uten ekstra kostnad.

Nå har David Stav bestemt seg for å «stille til valg» som ny sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene, altså de med europeisk bakgrunn. Yona Metzger og hans sefardi-jødiske kollega Shlomo Amar har i år fullført sine tiårsperioder som sjefsrabbinere. Siden Israel forflyttet seg mot venstre i parlamentsvalget – og det er først og fremst Knesset som velger deres etterfølgere – aner Stav en mulighet for å ta over.

Facebook-rabbineren
Han profilerer seg gjennom intervjuer med mediene, gjennom Facebook og reklameinnslag i de store avisene. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene.

– Det handler om kontakten med samfunnet og om å være snill. Det eksisterer et kritisk problem – det er ikke kosmetisk – i det [statlige] rabbinske systemet. Det må endres dramatisk, mener Stav.

Sjefsrabbinatets oppgave er å følge israelske jøder fra vugge til grav og overse de sivile tjenestene de tilbyr, som omskjæring, ekteskap, skillsmisse og begravelser. Dessuten vil religiøse uttalelser de kommer med på andre områder også bære mye vekt. Ultra-ortodokse partier i regjering har de siste to tiårene, gjennom sin regjeringsdeltakelse, klart å sikre deres makt over disse tjenestene og sjefsrabbinatet. Det samme gjelder for det rådet av 150 politikere og rabbinere som velger sine nye religiøse overhoder.

Ønsker Stav
Men både Yesh Atid, Israel Beiteinu og Bayit Yehudi, som alle er de åpenbart mest aktuelle koalisjonspartnerne til Likud, ønsker endringer. De krever i utgangspunktet at ingen ultra-ortodokse partier får bli med i den neste regjeringen og ønsker å endre sammensetningen av sjefsrabbinatets råd. De er lei av at ultra-ortodokse får styre de religiøse tjenestene alene og støtter Stavs kandidatur.

– Vi støtter åpenbart et mer moderat og åpent zionistisk rabbinat. Et av vårt fremste mål er at en zionistisk, nasjonalreligiøs rabbiner kan bli valgt som sjefsrabbiner, forklarer Yesh Atids Knesset-representant, rabbiner Dov Lipman.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart