Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

David Stav vil bli sjefsrabbiner

Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)
Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)
Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ønsker å bli den neste sjefsrabbineren for ashkenazi-jødene og slik "stjele" den statlige institusjonen fra de ultra-ortodokse.

53-åringen er leder for et privat nettverk av moderne-ortodokse rabbinere, som jobber på utsiden av det statlige, rabbinske og ultra-ortodokse regimet. Nettverket kalles Tzohar og ønsker å tilby de samme tjenestene som statsrabbinatet gjør, bare uten alle de strenge forhåndskravene som de offentlige tjenestemennene stiller. De er svært populære og gir israelere muligheten til å bestille rabbinere til bryllupet sitt uten ekstra kostnad.

Nå har David Stav bestemt seg for å «stille til valg» som ny sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene, altså de med europeisk bakgrunn. Yona Metzger og hans sefardi-jødiske kollega Shlomo Amar har i år fullført sine tiårsperioder som sjefsrabbinere. Siden Israel forflyttet seg mot venstre i parlamentsvalget – og det er først og fremst Knesset som velger deres etterfølgere – aner Stav en mulighet for å ta over.

Facebook-rabbineren
Han profilerer seg gjennom intervjuer med mediene, gjennom Facebook og reklameinnslag i de store avisene. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene.

– Det handler om kontakten med samfunnet og om å være snill. Det eksisterer et kritisk problem – det er ikke kosmetisk – i det [statlige] rabbinske systemet. Det må endres dramatisk, mener Stav.

Sjefsrabbinatets oppgave er å følge israelske jøder fra vugge til grav og overse de sivile tjenestene de tilbyr, som omskjæring, ekteskap, skillsmisse og begravelser. Dessuten vil religiøse uttalelser de kommer med på andre områder også bære mye vekt. Ultra-ortodokse partier i regjering har de siste to tiårene, gjennom sin regjeringsdeltakelse, klart å sikre deres makt over disse tjenestene og sjefsrabbinatet. Det samme gjelder for det rådet av 150 politikere og rabbinere som velger sine nye religiøse overhoder.

Ønsker Stav
Men både Yesh Atid, Israel Beiteinu og Bayit Yehudi, som alle er de åpenbart mest aktuelle koalisjonspartnerne til Likud, ønsker endringer. De krever i utgangspunktet at ingen ultra-ortodokse partier får bli med i den neste regjeringen og ønsker å endre sammensetningen av sjefsrabbinatets råd. De er lei av at ultra-ortodokse får styre de religiøse tjenestene alene og støtter Stavs kandidatur.

– Vi støtter åpenbart et mer moderat og åpent zionistisk rabbinat. Et av vårt fremste mål er at en zionistisk, nasjonalreligiøs rabbiner kan bli valgt som sjefsrabbiner, forklarer Yesh Atids Knesset-representant, rabbiner Dov Lipman.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart