Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Overfylte israelske klasserom

En klasse på Mar Elias videregående skole. (Foto: James Emery, flickr.com)
En klasse på Mar Elias videregående skole. (Foto: James Emery, flickr.com)
Hver tredje israelske elev befinner seg i en klasse med 32 eller flere elever. Det er verst av samtlige land i den vestlige verden.

Den Ha’aretz-eide økonomiavisen The Marker melder at ingen andre steder i den vestlige verden, er klasserommene mer overfylte enn i Israel.

I 37 prosent av klassene er det mer enn 32 elever, mens 18 prosent av klassene har over 35 elever og 3,5 prosent har over 40. Verst står det til i de arabiske skolene, samt i de vanlige statlige klasserommene. Best ut kommer de private ultra-ortodokse skolene og det statlige religiøse skolesystemet. Men på videregående skole opplever også den religiøse sektoren at klassene ofte er på mellom 35 og 40 elever.

Gjennomsnittet i OECD for antallet elever per klasse er 22. Israel ligger på 26,7 studenter i snitt, noe som kun er bedre enn Kina, Chile og Japan. Mange tiltak har ble satt av gang av den forrige Benjamin Netanyahu-regjeringen, som har investert 750 millioner kroner for å redusere elevantallet per klasse. Men fortsatt går det alt for sent framover, i forhold til målene myndighetene selv satt.

Klager over utviklingen
Historielærer på videregående nivå i Israel, Sharon Sayeq, er fortvilet.

– Forholdene som vi lærer bort under er langt mindre optimale enn det tallene viser. Lærere på de statlige skolene burde kunne undervise som de gjør i de utviklede landene, ikke under forhold som i Den tredje verden, sier hun.

Professor Nimrod Aloni, som har undervisning som sitt forskningsfelt, er svært overrasket over at de sekulære offentlige skolene kommer så dårlig ut.

– Det er ingen grunn til at statens sekulære utdanning skal være på bunnen av stigen av det bredere utdanningssystemet. En situasjon med en slik klasseromstetthet er ikke holdbar. Under slike forhold forsøker læreren bare å overleve, i stedet for å kunne relatere seg til hver enkelt student.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart