Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Løsning for beduinene i Negev?

Typisk israelsk beduinerlandsby. (Foto: flickr.com)
Typisk israelsk beduinerlandsby. (Foto: flickr.com)
Den israelske regjeringen har lagt fram en omfattende plan for å bedre situasjonen for beduinene i Negev.

Den sørlige delen av Israel består for det meste av en ørken, Negev-ørkenen. I dette området bor det 6-700.000 mennesker. Ca. 200.000 av dem er arabiske beduiner. Deres tradisjonelle livsform er slik jødenes patriarker levde for tusener av år siden: Deres rikdom måles mest i hvor mange dyr de har. Dyrene beiter på den sparsomme vegetasjonen i området. Beduinene bodde i telt og flyttet rundt med flokkene sine til områder hvor vegetasjonen hadde fått vokse i fred siden sist dyr var og beitet der. Vann ble hentet opp av brønner.

Det har lenge vært et økende problem at ørlille Israel har stadig mindre plass til folk som har en så arealkrevende livsform. For det første øker antallet beduiner raskt, de har store barneflokker, og dermed trenger de stadig mer plass hvis mange av dem holder på den tradisjonelle levemåten. For det andre er det stadig mindre ledig land. For Israels «vanlige» befolkning – jøder og arabere – øker også raskt, og trenger dermed stadig mer land til boliger, bedrifter, natur-områder m.m. I tillegg har Israel funnet å måtte bruke betydelige områder i Negev til militære treningsområder.

 

Ulovlig utbygging

Mange beduiner har tatt utgangspunkt i situasjonen for noen år siden og ment at de hadde rett til å bruke store områder av Negev som de brukte da. Som nevnt er det ikke lenger mulig, Israel trenger plass til en økende befolkning. Israel har forsøkt å bygge moderne landsbyer som beduinene kan flytte inn i. Men de har ikke vært populære. I mellomtida har et stort antall beduiner bygd seg hus, mange av dårlig kvalitet, uten hensyn til reguleringsplaner, tilknytning til vann og kloakk, skoler, helsesentre og andre offentlige tjenester. Det har ført til dårlig utnyttelse av de begrensede arealene som er tilgjengelige. Hvert år blir ca. 2.000 hus bygd ulovlig. Situasjonen er blitt mer og mer uholdbar for alle parter, med mye ledighet, fattigdom, kriminalitet og radikal islamisme.

Nesten halvparten av beduinene i Negev bor i 40 ulovlige landsbyer hvor det er få eller ingen kommunale tjenester (vann, kloakk osv). Noen av disse «landsbyene» befinner seg i et område som er avsatt til søppelpass for giftig avfall.

 

En plan

Nå har regjeringen for første gang lagt fram en samlet plan som skal løse problemene og skape økonomisk vekst og velstand i Negev både for beduiner, andre arabere og jøder. David M. Weinberg skriver i Israel Hayom 30. juni at dette er den mest omfattende planen for å løse denne typen problemer – en nomadisk befolkning som skal innpasses i et moderne samfunn – som er lagt fram noe sted i verden.

Ifølge planen skal regjeringen investere mer enn 16 milliarder kroner i løpet av de neste ti årene på å oppgradere beduin-samfunnene i Negev og bringe dem inn i vårt århundre.

70.000 av de 100.000 beduinene som har bodd i ulovlige samfunn, vil kunne fortsette å bo der, og disse samfunnene vil bli oppgradert. De 30.000 som må flytte, vil få erstatning. Halvparten av dem må flytte fordi de har slått seg ned i områder med giftig avfall.

 

Rettferdig?

En rekke arabiske medlemmer av Knesset – mange av dem mener at Israel aldri skulle ha vært til og bør fjernes – protesterer mot planen og truer med opptøyer. Som nevnt er det ikke mulig å finne en ordning hvor mange beduiner kan leve på tradisjonell måte, det er altfor arealkrevende for Israel i dagens situasjon. Men Israel er innstilt på å bruke mye penger på å få løsninger som alle kan leve godt med.

Tidligere minister Benny Begin (sønn av tidligere statsminister Menahem Begin) er en av hovedpersonene bak planen. Han sier at planen er bygd på at beduinene har samme rettigheter i Israel og Negev som alle andre. Han håper at de vil ta dette på en ansvarlig måte og gjøre det beste ut av situasjonen for å skape en god framtid for deres barn. Det har vært en omfattende høringsprosess, hvor også beduinene har fått uttale seg.

Mange på høyresida i Israel synes at beduinene har fått for mye, og venstresida altså at de har fått for lite. Det må vel være slik når det er snakk om et kompromiss som skal ivareta mange hensyn.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart