Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Yitzhak Yosef og David Lau nye sjefsrabbinere

Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)
Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)
Få valg på sjefsrabbinere har noen sinne fått mer oppmerksomhet i nasjonale medier. Yitzhak Yosef og David Lau er israelske jøders nye religiøse ledere.

Israels to nyvalgte sjefsrabbinere onsdag kveld, er begge sønner av tidligere sjefsrabbinere. Sefardi-jødenes nye leder, Yitzhak Yosef, er sønn av Shas’ åndelige overhode Ovadia Yosef. Askhenazi-jødene har fått David Lau, som er sønn av Yisrael Meir Lau.

Dermed gikk det ikke som mange politikere og ikke-ortodokse ashkenazi-jøder hadde håpet. Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ble ikke valgt, på tross av en svært aktiv kampanje. Men den ferske sjefsrabbineren Lau varsler likevel at det vil komme endringer, blant annet at selve rabbinatet skal bli en mer «imøtekommende» instituasjon, skal han ha uttrykt til Kanal 10.

Én ting vil likevel ligge fast, nemlig ekteskapsloven. Lau ønsker å «fortsette på tradisjonens vei» i denne saken. Yitzhak Yosefs triumf er en stor og etterlengtet seier for Shas-partiet, som både har mistet plassen i regjeringen og mye av de statlige midlene til sine bibelskoler, som en følge av det.

Det israelske sjefsrabbinatet har øverste myndighet til å tolke jødisk lov (halacha) og utøve religiøs myndighet, for det jødiske folk i Israel. Men årelang innsats fra ultra-ortodokse partier for å skaffe seg innflytelse over rådet, har gjort at ikke-ortodokse israelske jøder føler seg fremmedgjort av deres svært strenge lovtolkning.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart