Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)
Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)

Yitzhak Yosef og David Lau nye sjefsrabbinere

Få valg på sjefsrabbinere har noen sinne fått mer oppmerksomhet i nasjonale medier. Yitzhak Yosef og David Lau er israelske jøders nye religiøse ledere.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Israels to nyvalgte sjefsrabbinere onsdag kveld, er begge sønner av tidligere sjefsrabbinere. Sefardi-jødenes nye leder, Yitzhak Yosef, er sønn av Shas’ åndelige overhode Ovadia Yosef. Askhenazi-jødene har fått David Lau, som er sønn av Yisrael Meir Lau.

Dermed gikk det ikke som mange politikere og ikke-ortodokse ashkenazi-jøder hadde håpet. Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ble ikke valgt, på tross av en svært aktiv kampanje. Men den ferske sjefsrabbineren Lau varsler likevel at det vil komme endringer, blant annet at selve rabbinatet skal bli en mer «imøtekommende» instituasjon, skal han ha uttrykt til Kanal 10.

Én ting vil likevel ligge fast, nemlig ekteskapsloven. Lau ønsker å «fortsette på tradisjonens vei» i denne saken. Yitzhak Yosefs triumf er en stor og etterlengtet seier for Shas-partiet, som både har mistet plassen i regjeringen og mye av de statlige midlene til sine bibelskoler, som en følge av det.

Det israelske sjefsrabbinatet har øverste myndighet til å tolke jødisk lov (halacha) og utøve religiøs myndighet, for det jødiske folk i Israel. Men årelang innsats fra ultra-ortodokse partier for å skaffe seg innflytelse over rådet, har gjort at ikke-ortodokse israelske jøder føler seg fremmedgjort av deres svært strenge lovtolkning.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart