Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israelsk debutroman kommer på norsk

Evighetens folk kjenner ingen frykt.
Evighetens folk kjenner ingen frykt.
Den unge israelske debutforfatteren Shani Boianjiu kommer til Litteraturhuset i Oslo onsdag 11. september. Evighetens folk kjenner ingen frykt er allerede solgt til 23 land.
Shani Boianjiu. (Foto: Wikimedia Commons)
Shani Boianjiu. (Foto: Wikimedia Commons)

Shani Boianjiu (26) er en ny stjerne blant unge israelske forfattere. Hun ble født i Jerusalem av foreldre med bakgrunn fra Irak og Romania, og har vokst opp i Galilea, ikke langt fra grensen til Libanon og Syria. Etter to års verneplikt i IDF har hun studert på Harvard, og debuterte med sin første roman ifjor.

Det er grunn til å tro at det kommer flere bøker fra Boianjius tastatur, for Evighetens folk kjenner ingen frykt har fått en storartet mottakelse. The Wall Street Journal kåret romanen til en av de ti beste skjønnlitterære titler i 2012, og hun har også vunnet en rekke andre priser, ifølge artikkelen på Wikipedia.

Boianjiu får ros av en nesten 20 år eldre, veletablert israelsk forfatter.

– Begrepet «en distinkt, ny stemme i litteraturen» var allerede en klisje lenge før Shani Boianjiu ble født, men det finnes ikke noen bedre måte og beskrive hennes unike, skarpsindige stemme. Å lese henne føles som å få hjertet sitt saget i to med en veldig sløv kniv. Evighetens folk kjenner ingen frykt er en av disse sjeldne bøkene som virkelig gjør at du må gråte, men samtidig ikke tillater deg at du gjør det, skriver Etgar Keret.

 

Boianjiu på norsk

Denne måneden kom Boianjius bok på norsk, utgitt av Cappelen Damm. Forlaget presenterer boken slik:

«Yael, Avishag og Lea vokser opp sammen i en støvete liten landsby i Israel. De skriver lapper i klasserommet og kjeder seg på samme måte alle tenåringer rundt om i verden gjør det. Men når de blir innkalt til militæret, endres livene deres totalt, og erfaringene derfra vil forme hva slags kvinner disse jentene blir og på hvilken måte de forsøker å holde fast på vennskapet. Yael lærer opp skyttere og flørter med gutter. Avishag er grensevakt og ser hvordan flyktninger kaster seg mot piggtråd. Lea gjør tjeneste ved en kontrollpost og ser for seg historiene bak de etterhvert gjenkjennelige ansiktene som passere dag ut og dag inn. De sladrer om gutter og hvisker om en stadig mer voldelig verden omkring dem. De trener konstant for et øyeblikk som kanskje aldri kommer.

Shani Boianjiu har tjenestegjort i det israelske forsvaret, og i Evighetens folk kjenner ingen frykt får vi en innsiktsfull og nær skildring av unge jenters opplevelser av dagens Israel, samtidig som storpolitikken alltid er en del av bildet.»

I et intervju med nettstedet The Daily Beast forklarer Boianjiu hvorfor hun tjenestegjorde i IDF.

«Så lenge Israel trenger en hær – noe jeg tror vil være nødvendig i lang tid – forstår jeg ikke hvordan jeg kunne, 18 år gammel, som en voksen moralsk agent, rettferdiggjort at et annet menneske ofret to år av sitt liv i stedet for meg. Det er en enorm byrde av meg å legge på en annen 18 år gammel jente. Og hva om soldaten som tjenestegjorde i stedet for meg døde, eller mistet en kroppsdel, eller ble hjerneskadet, eller mistet noe annet, hva som helst, i løpet av de vernepliktsårene? Hvem er jeg som kan si at mitt liv eller tanke var mer viktig?»

Forfattermøtet med Boianjiu finner sted onsdag 11. september kl. 19.00 i Wergeland-salen og koster kr. 90,- (Kr. 60,- for studenter.) Du kan forhåndskjøpe billetter her.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart