Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Kvinnenes stilling blant haredim

USAs ambassadør i Israel, Dan Shapiro, på besøk hos ultraortodokse jøder i Bnei Brak i 2011. (Illustrasjonsfoto: USAs ambassade i Tel Aviv, flickr.com)
USAs ambassadør i Israel, Dan Shapiro, på besøk hos ultraortodokse jøder i Bnei Brak i 2011. (Illustrasjonsfoto: USAs ambassade i Tel Aviv, flickr.com)
Blant de ultraortodokse jødene er kvinnene ofte de som må forsørge familien, til tross for store barneflokker. En gruppe kvinnelige ultraortodokse journalister kjemper for at kvinnene skal bli mer synlig i samfunnsgruppen.

Haredim er det samme som ultra-ortodokse. Noen stikkord: Mennene går med hatter, en stor del av mennene studerer teologi på fulltid i hele sitt voksne liv og deltar verken i yrkeslivet eller militæret. Kvinner deltar ikke i fora hvor avgjørelser blir tatt. I mediene har det gått så langt at kvinnelige journalister som skrev om andre typer saker enn strikking, hudpleie, matoppskrifter, familieliv og andre «kvinnelige» emner, måtte bruke mannlige pseudonymer.

Også på andre felter er det mennene som styrer. Til og med den øverste lederen av en skole for jenter må alltid være en mann. Nestkommanderende er en kvinnelig leder.

Men nå har en gruppe kvinnelige, ultra-ortodokse journalister startet en kampanje for å endre på denne tilstanden. De kjemper for at kvinner skal ha sin plass som fullverdige medarbeidere i mediene, og at de etter hvert skal komme inn i andre sentra for innflytelse i samfunnet.

 

Kona er forsørger

Det vanlige mønsteret blant haredim er altså at mannen studerer teologi på fulltid lenge etter at den normale studietiden skulle være over. Det er kona som i hovedsak må sørge for de inntektene familien trenger for å leve. Men utdanningsinstitusjonene i den ultra-ortodokse verden forteller de unge, både menn og kvinner, at å være en mann som studerer religion, er den største æren og den største tjenesten noen kan gjøre Israel. For det fører til at Gud velsigner Israel. Og for kvinner er det en god gjerning og et privilegium å være gift med en slik mann, selv om det betyr at hun må forsørge familien samtidig som hun får mange barn.

I hovedsak godtar de ultra-ortodokse kvinnene situasjonen som den er. De tror virkelig at religiøse studier gir mennene bedre forstand til å bestemme ting.

 

Leserkommentarer

I leserkommentarer kom blant annet følgende opplysninger og synspunkter fram:

I ultra-ortodokse områder må kvinner sitte bak bussene.

Kvinnene er nakken som dreier hodet (mennene) den veien de ønsker. Det er kvinnene som styrer verden, ofte uten at mannen er oppmerksom på det.

Ingen steder i Bibelen finner man noe eksempel på det som nå er blitt så vanlige blant haredim, nemlig friske menn som lar kvinnene forsørge familien og bare studerer religionen hele livet.

 

Kilde: En artikkel av Eliezer Hayun på ynetnews.com 13. april 2014.

 

Relatert artikkel fra 2003

Ortodokse og ultraortodokse

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart