Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Oren setter 66 år i perspektiv

Michael Oren. (Foto: uscpublicdiplomacy, flickr.com)
Michael Oren. (Foto: uscpublicdiplomacy, flickr.com)
Michael Oren, en av Israels ledende historikere og tidligere ambassadør i USA, mener den moderne staten har oppnådd resultater som langt overstiger drømmene som grunnleggerne hadde i 1948.

6. mai, dagen hvor jødene etter den jødiske kalenderen feiret Israels 66-års-dag, ble Michael Oren intervjuet på den engelske dagsrevyen på IBA (Israels «NRK»). Oren ble presentert som en av Israels «ledende historikere» og han har de siste årene vært Israels ambassadør til USA.

Oren sa at det Israel har oppnådd, langt overstiger de drømmene statens grunnleggere hadde i 1948.  Det er over 8 millioner israelere i dag. Da Israel ble grunnlagt, var det ca. 800.000 – omlag 600.000 av dem jøder. De slo tilbake 6 arabiske hærer, tok imot et stort antall innvandrere i løpet av et tiår (flere enn den opprinnelige jødiske befolkningen). De skapte helt fra begynnelsen et demokrati, Israel har ikke et øyeblikk vært styrt udemokratisk. Israel er blitt blant de ledende landene i verden i teknologi, vitenskap, medisin og andre felter. I tillegg har Israel en modig folkehær, hvor hele befolkningen [med unntak av enkelte grupper som ultra-ortodokse og en del arabiske grupper] deltar.

Intervjueren sa at Israel er kjent som en «start-up-nation», mange bedrifter med nye produkter starter opp i Israel, ikke minst innenfor høyteknologi. Men fremdeles er det mange fattige. Er det ikke på tide at Israel legger mindre vekt på militæret og mer på å løse de sosiale problemene? Oren svarte at slik truslene er mot Israel fra mange naboland [med ca. 130.000 raketter rettet mot Israel], har Israel ikke råd til å ta lett på forsvaret. Men Israel må også løse de sosiale problemene. Som en moderne stat og en jødisk stat har Israel et spesielt ansvar for dem som strever sosialt og økonomisk. De må få hjelp til alle mulige måter.

En stor del av Israels sosiale problemer skriver seg fra to tradisjonsbundne grupper: Ultraortodokse jøder og arabiske muslimer. En hovedårsak er at ultra-ortodokse menn og arabiske kvinner deltar lite i arbeidslivet. [I tillegg har de ofte meget store familier.] I moderne familier er det en forutsetning at begge ektefellene deltar i arbeidslivet. Israel arbeider med disse spørsmålene, og det er framskritt.

Israel er nå medlem av OECD, og er en av de 31 økonomiene som ligger i toppen i verden. Gjennomsnittsinntekten nærmer seg Vest-Europa. Alt dette var utenkelig da Israel ble opprettet i mai 1948. Da var Israel et meget fattig land.

Europeere og andre advarer Israel om at hvis det ikke blir en tostatsløsning i forholdet til palestinerne, men Israel tar varig kontroll over Vestbredden, vil Israel enten slutte å være demokratisk [fordi araberne ikke får stemmerett] eller slutte å være jødisk [for hvis araberne får stemmerett, kan jødene komme i mindretall i sitt eget land]. Palestinerne vil erklære en stat og få den anerkjent av FN uten å anerkjenne Israel som en stat med jødisk flertall og uten å slutte ekte fred med Israel. Dersom dette fortsetter, vil Israel bli nødt til ensidig å fastsette grenser for palestinerne. Og uten ekte fred må disse grensene legge hovedvekten på sikkerhet, og dessuten på at flest mulige jøder kommer innenfor Israel.

I Israel finner man 66-tallet på mange bygninger. Israelerne er forbløffet over å ha lykkes så godt på 66 år at de finner god grunn til å feire. Israels universiteter er listet blant verdens beste. Flere mennesker snakker hebraisk i dag enn de som snakker dansk eller finsk, og det nærmere seg å gå forbi svenskene. Det er et mirakel for et folk som var uten land og eget språk. Vi [det jødiske folket] bør være meget takknemlig for hva det har oppnådd, sa Oren.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart