Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Boligkrisen i Israel har nådd dramatiske høyder

Oversikt over forholdet mellom lønnsnivå og boligpriser i Israel fra 2008 til 2013. (Grafikk: CBS via Ynetnews.com)
Oversikt over forholdet mellom lønnsnivå og boligpriser i Israel fra 2008 til 2013. (Grafikk: CBS via Ynetnews.com)
På seks år har boligprisene i Israel steget med 55 prosent, mens lønnsnivået har stått omtrent på stedet hvil. Manglende tilgang på boliger i salgsmarkedet er en hovedårsak. Regjeringen kritiseres for ikke å ha tatt grep i tide.

Fra 2008 og frem til desember 2013 steg boligprisene i Israel med 55 prosent, og prisen for å leie bolig steg med 30 prosent. I den samme perioden har det gjennomsnittlige lønnsnivået knapt steget. Følgen av dette er at den gjennomsnittlige israeleren i 2008 kunne kjøpe en leilighet for 103 månedslønner, mens man i desember 2013 måtte opp i 137 månedslønner. Stigningen har bare tiltatt siden da, og i dag må man opp i 148 månedslønner. Til sammenligning ligger det tilsvarende tallet på 65 månedslønner i USA, Storbritannia og Nederland, skriver Ynetnews.com i sin oppsummering av funnene i en 294 sider lang offentlig utredning om krisen i boligmarkedet, som ble publisert onsdag.

 

Særlig kritisk for lavtlønnede leietakere

Prisveksten i boligmarkedet har vært på ni prosent årlig i de seks årene som er analysert i utredningen, noe som er en langt høyere vekstrate enn man har hatt noen gang siden 1967.

I utredningen advares det om at utviklingen kan få alvorlige konsekvenser for middelklassen og de som er mindre bemidlet, og at de samfunnsøkonomiske forholdene kan endre seg drastisk dersom ikke utviklingen snur.

I dag er det svært vanskelig for leietakere å komme inn på boligmarkedet, da en stadig høyere andel av inntekten brukes til å betale leie, påpekes det. Dette rammer særlig de 20 prosent fattigste i landet, som utgjør 73 prosent av leietakerne i boligmarkedet. Mens en gjennomsnittlig leietaker i januar 2008 brukte 29 prosent av inntekten på husleie, utgjorde leiekostnaden i desember 2013 38 prosent av nettoinntekten. Rapporten påpeker at når de med lavest inntekt må ut med mer enn 30 prosent av det de har å rutte med til husleie, får mange problemer med å dekke resten av de daglige levekostnadene.

 

Viktig valgkampsak

En stor del av årsaken forklares med at det ikke bygges nok boliger i landet til å holde i sjakk etterspørselen i markedet. I øyeblikket anslår man at det er en akutt mangel på 115.000 boliger.

Det er i årene etter at Benjamin Netanyahu ble statsminister at boligprisveksten har tatt av, og rapporten retter sterk kritikk mot regjeringen for ikke å ha forutsett krisetilstandene i tide og tatt nødvendige grep for å regulere markedet. Det politiske debattnivået er hett etter at rapporten ble offentliggjort, og mens Netanyahu får gjennomgå fra opposisjonen, skylder hans parti Likud i stor grad på partiet Yesh Atid og dets partileder Yair Lapid, som har vært ansvarlig for boligdepartementet. Inn mot Knesset-valget 17. mars er dette en av sakene som opptar den israelske velgermassen sterkest.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart