Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel minnes 23.320 krigs- og terrorofre

Fra en markering i forbindelse med minnedagen for falne soldater og terrorofre i Knesset tirsdag kveld. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)
Fra en markering i forbindelse med minnedagen for falne soldater og terrorofre i Knesset i 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)
I dag er minnedagen for falne soldater og sivile som har blitt drept i krig eller terror. Det siste året er 116 nye navn blitt lagt til listen over dem som har mistet livet for fedrelandets skyld.

Israel markerer i dag at 23.320 personer har mistet livet i kampen for den moderne jødiske statens eksistens, enten som soldater eller som sivile ofre for krigs- eller terrorangrep. Hvert år siden opprettelsen av staten Israel i 1948 har israelerne markert minnedagen for de falne, med seremonier over hele landet, dagen før uavhengighetsdagen feires. Datoen skifter fordi det er den jødiske kalenderen som fastsetter tidspunktet. Listen teller med dem som kjempet for den zionistiske drømmen fra 1873 og fram til i dag.

 

116 døde det siste året

Siden den forrige minnedagen har antallet falne økt med 116, forteller Jerusalem Post. Blant dem var det 67 soldater og fem sivile som ble drept under Gaza-krigen sommeren 2014. Disse etterlot seg 131 sørgende familier, 11 enker og 187 søsken. To soldater ble også drept i Hizbollah-angrepet ved Libanon-grensen i januar. I tillegg døde 35 krigsveteraner som følge av skader de pådro seg i løpet av sin tidligere tjeneste som soldater.

Dagen markeres med seremonier over hele Israel fra tirsdag ettermiddag til onsdag kveld, da sorgmarkeringen avløses av feststemning idet feiringen av uavhengighetsdagen innledes.

 

– Jødefolket har ingen framtid uten Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu talte på den første offentlige markeringen av minnedagen, i Jerusalem tirsdag ettermiddag. Han opplevde selv å miste sin bror Yoni Netanyahu for 39 år siden, i de israelske styrkenes operasjon for å berge jødiske gisler i Entebbe, Uganda.

– Jeg vet hva slags tap dere har lidd. 39 år etter at min bror falt, har sorgen ikke blitt borte, sa han til falne soldaters familier på samlingen, ifølge Times of Israel.

– På minnedagen tar hele nasjonen del i sorgen vår. Denne oppreiste nasjonen bøyer i dag sitt hode og sitt flagg, i grenseløs takknemlighet og til minne om våre kjære som falt. De 23.320 som har falt i Israels kriger var jøder, kristne, muslimer, beduiner, drusere og tsjerkessere. Våre sønner og døtre ga alt, inkludert sine liv, for å garantere nasjonens liv og sikkerhet, sa statsministeren.

– Det er evige og sterke bånd som binder oss til dette landet. Våre kjæres blod er stenket i jorden her. Og når smerten verker, og fortvilelsen over tapet kjennes intenst, finner vi trøst i det faktum at disse våre sønner og døtre døde for den edleste av alle saker: Å sikre nasjonens overlevelse. Jeg sier nasjonens overlevelse, fordi det er ikke noen framtid for den jødiske nasjon uten staten Israel. Vi har en framtid om vi er kloke nok til å beskytte staten vår, uttalte Netanyahu.

 

– Vi kjemper for landets karakter

Klokken 20 tirsdag kveld etter israelsk tid, lød sirener overalt og ett minutts stillstand over hele landet innledet minnedagen offisielt. Deretter talte president Reuven Rivlin på en seremoni ved Vestmuren (Klagemuren) i gamlebyen i Jerusalem. Han understreket at kampen for Israel ikke bare er en kamp for landets overlevelse, men for landets karakter.

– Det som skjedde med dem som døde fordi de forsvarte vårt hjem, tvinger oss til å ha et enda dypere engasjement for å bygge dette hjemmet som et mer rettferdig hjem, et hjem med mer nestekjærlighet, et hjem der alle er likestilte, sa Rivlin.

Onsdag lød sirener i to minutter, med stillstand enda en gang over hele landet. Dagen fortsetter med flere store og små minnemarkeringer en rekke steder. Tusener besøker gravlundene denne dagen. To store statlige seremonier avholdes på Mount Herzl, først med fokus på militære ofre, og deretter en egen seremoni viet til terrorofre.

 

Prosor i FN: – Krig har aldri vært Israels valg

Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, talte tirsdag til FNs sikkerhetsråd i anledning den israelske minnedagen og uavhengighetsdagen.

– Vi hedrer de 23.320 menneskene som mistet sine liv i krig og terror. Vi vil minnes de modige soldatene som døde for at vi skulle få ha vår frihet, og de mer enn tusen menn, kvinner og barn som ble frarøvet sine liv bare fordi de var israelere, sa Prosor til sikkerhetsrådet.

– Krig har aldri vært staten Israels valg. Vårt valg er, og har alltid vært, fredens vei. Når krig og terror blir tvunget på oss, vil vi ikke overgi oss. Vi vil ikke gi opp. I nesten 2.000 år var det jødiske folket statsløse og maktesløse i møte med hat og likegyldighet. De dagene er over, sa ambassadøren.

Når Israel torsdag feirer 67 år som uavhengig stat, vil landet ”med stor glede og løftede hoder feire at ordene i nasjonalsangen vår har blitt virkelighet”, sa Prosor, og siterte fra nasjonalsangen Hatikva (som er hebraisk for ”håp”): ”Vårt håp skal ikke gå tapt, vårt totusenårige håp, å være et fritt folk i vårt eget land, Zions land og Jerusalem.”


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart