Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Langvarig kristen skole-streik

Skjermdump fra Jerusalem Post.
Personalet ved de kristne skolene i Israel har vært i streik siden starten av skoleåret, i protest mot det de mener er urettferdige budsjettkutt fra regjeringen. Neste uke kan samtlige arabiske skoler i landet bli tatt ut i solidaritets-streik.

En budsjett-strid mellom det israelske utdanningsdepartementet og de kristne skolene i landet tilspisser seg, ifølge Jerusalem Post. Israel har 47 kristne arabiske skoler med til sammen 33.000 elever. Disse har enda ikke begynt skoleåret etter sommerferien som sluttet 1. september. Årsaken er at skolene streiker i protest mot budsjettkutt de opplever som urettferdige fra regjeringens side.

 

Vil ta ut en halv million elever i streik

Private skoler i Israel får etter loven et offentlig tilskudd tilsvarende 75 prosent av den finansieringen de offentlige skolene får tildelt (til sammenligning får private skoler i Norge dekket 85 prosent av staten). Jafar Farah fra den arabisk-israelske interesseorganisasjonen Mossawa Center mener imidlertid å kunne påvise at de kristne skolene i praksis kun mottar dekning av 29 prosent av de offentlige skolenes budsjett, på grunn av ulikheter i formelen for beregning av mengden undervisningstid per elev. Han og de andre talsmennene for de kristne skolene reagerer også på at de ultraortodokse jødenes skoler får fullfinansiering, til forskjell fra øvrige privatskoler.

Mandag 7. september gikk 90 prosent av de arabiske skolene i Israel ut i én dags streik for å markere at de står sammen med de kristne skolene. Dette berørte 450.000 elever. Nå planlegges det å ta samtlige arabiske skoler ut i streik i løpet av neste uke, noe som vil berøre en halv million skoleelever. Knesset-medlem Yousef Jabareen fra den arabiske felleslisten står bak forslaget om storstreiken. Han sier den skal markere ”den felles kampen i hele det arabiske samfunnet mot den kontinuerlige diskrimineringen av kristne skoler”.

 

Bennett: – Ikke diskriminering

Mandag 21. september ble saken debattert i Knesset. Utdanningsminister Naftali Bennett fra Bayit Yehudi uttalte at dette ikke handler om diskriminering.

– Jeg er utdanningsminister for alle Israels barn, uten noen preferanse for religion, rase, kjønn eller seksuell legning. Det foregår ingen diskriminering basert på religion eller rase. Offentlige skoler foretrekkes framfor private, og det gjelder også for jøder, sa han.

Bennett viste til at budsjettkuttene i stor grad er et resultat av den forrige regjeringens politikk. Han mener de har drevet en legitim politikk, men han har selv ikke tatt stilling til om han er enig i alle beslutningene som er tatt. Han trenger mer tid til å undersøke budsjettkuttene. Han har tilbudt de kristne skolene et forlik, men skolene mener ikke de har fått et godt nok tilbud enda. Bennett sa også at det største problemet han har med privatskolene, er at de ikke tar opp alle elever som ønsker det, i motsetning til offentlige skoler som er åpne for alle.

Oppfatningene av private skoler er minst like delte i israelsk som i norsk politikk. Bennetts meningsmotstandere argumenterer med at disse skolene for lengst har bevist at de er gode skoler som ønsker å være en integrert del av det israelske samfunnet, og at de derfor bør likebehandles med de offentlige skolene. Noen går så langt som Den arabiske felleslistens listetopp Ayman Odeh, som benytter anledningen til å kritisere staten med apartheid-retorikk.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart