Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Yom Hazikaron (Foto: Israels ambassade i Norge)
Yom Hazikaron (Foto: Israels ambassade i Norge)

Israel markerte minnedagen for landets 23.447 falne soldater og terrorofre

Yom Hazikaron, minnedagen for falne soldater og terrorofre, startet tirsdag kveld kl. 20.00 med en sirene som kunne høres over hele landet.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Deretter stoppet landet opp i ett minutts stillhet. Israels flagg ble senket til halv stang.

Onsdag morgen klokken 11:00 lød sirenen på nytt i to minutter. Den markerte starten på offisielle minneseremonier og private sammenkomster på gravstedene for soldater og terrorofre. Det antas at over 1,5 millioner israelere besøkte 52 militære gravlunder i løpet av dagen.

 

Det er vanlig at en av de statlige tv-stasjonene i løpet av dagen lister opp navnet på alle falne siden 1860 i kronologisk rekkefølge. Hvert navn vises i rundt tre sekunder.

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, skrev følgende på sin Facebook-profil onsdag formiddag:

 

«Vi husker i dag de 23.447 soldatene og sivile som mistet livet i kampen for det jødiske folks rett til å leve i sin egen uavhengige og suverene stat. Denne lange kampen pågår fortsatt fordi våre fiender ennå ikke har gitt opp håpet om å utslette Israel fra jordens overflate.

Nesten alle israelere har personlig kjennskap til en av de falne, en slektning, en venn eller en nabo. Derfor er smerten i dag ikke bare nasjonal, men også svært nær og personlig. De pårørendes familier bærer med seg en dyp smerte og minner om deres kjære hele året igjennom. Denne dagen er intet unntak for dem.

For andre israelere er det også en dag for ettertanke over de forferdelige kostnadene i menneskeliv for vår uavhengighet, og å forsterke vår besluttsomhet om å gjøre Israel til et bedre sted. På den måten hedrer vi de falnes visjoner. Måtte deres sjel hvile i fred.»

 

Den sorgtunge minnedagen ble avsluttet rundt kl. 20:00 onsdag kveld med en brå overgang til festligheter og feiring av Yom Ha’atzmaut, Israels nasjonaldag.

 

Video fra IDF.

 

The Israel Project har laget denne minnevideoen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart