Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)
Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)

Israel foran Norge i levealder

Israelske nyfødte kan sikte mot år 2098.

Verdens helseorganisasjon, WHO, har kommet med nye tall for forventet levealder i ulike land. Jeg mener at det er det tallet som sier mest om leveforholdene i et land. Inn i det tallet går fysisk og psykisk helse, boligforhold, ernæring – veldig mange faktorer påvirker det.

Ser vi på samlet levealder for begge kjønn, ligger Japan i toppen med en forventet levealder ved fødselen på 83,7 år. Så følger Sveits (83,4), Singapore (83,1), Spania (82,8), Australia (82,8), Italia (82,7) og Island (82,7). På plassen bak Island, 8. plass, ligger Israel med 82,5 år!

Og «verdens beste land», Norge? Vi ligger på plass nr. 15 med 81,8 år. Israel er altså vesentlig bedre enn oss på levealder og dermed helse! – Sverige ligger på plass nr. 10, Danmark på 27.

Det er ikke oppgitt tall for de palestinske områdene. For Libanon er levealderen 74,9, for Jordan 74,1, for Syria 64,5 og for Egypt 70,9 år.

 

Menn

Ser vi på levealderen for menn separat, ligger Israel på 5. plass med 80,6 år, bak Sveits (81,3), Island (81,2), Australia (80,9) og Sverige (80,7). Norge ligger på plass nr. 14 med 79,8 år. Israel ligger altså bedre an i forhold til resten av verden for menn enn for kvinner, til tross for terror og krig.

Det øverste landet med muslimsk flertall, Maldivene, ligger på plass nr. 34.

 

Kvinner

For kvinner ligger Israels levealder på plass nr. 9 med 84,3 år, etter Japan (86,8), Singapore (86,1), Sør-Korea (85,5), Spania (85,5), Frankrike (85,4), Sveits (85,3), Italia (84,8) og Australia (84,8 år). Norge ligger på plass nr. 17 (83,7 år).

Det landet hvor det er størst forskjell mellom kjønnene, er Syria. For menn er den 59,9, for kvinner 69,9 år. Den store forskjellen gjenspeiler vel, vil jeg tro, at borgerkrigen, med nesten 500.000 drepte så langt, går hardere ut over menn enn kvinner.

 

Israels demografi

Flertallet av jødene i Israel har bakgrunn i muslimske land. De fleste av de europeiske jødene har bakgrunn i Russland, Romania, Polen og andre øst-europeiske land. Over 20 % av israelerne er arabere.

Dette gjør det enda mer imponerende hva Israel har oppnådd både på levealder og på mange andre felter. Israel er et av verdens bese land å bo, både for jøder og arabere.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart